• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2005
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Minister ska skapa nytt

På Expressens insändarsida skriver integrationsministern den 6 maj 2005 ett svar till en insändarskribent. Hon har klagat på att alla invandrare buntas ihop oavsett var de kommer ifrån. Han håller med i hennes klagomål och säger också: ”Att klumpa ihop människor under ett stigmatiserande begrepp är inte ett bra sätt att skapa gemenskap.”

I nästa andetag talar han om att han, ministern, vill ”skapa ett nytt vi” och sedan följer en massa ord som ”visionen om allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter”, ”föregångsland”, ”generell välfärdspolitik” – kort sagt all den vanliga ordsvadan som inte bottnar i verkligheten. För i verkligheten kan ingen minister ”skapa ett nytt vi” – det kan aldrig skapas ”uppifrån”. Ett sådant ”nytt vi” kan bara VI skapa!

Ministern skriver också: ”Att klumpa ihop människor under ett stigmatiserande begrepp (alltså ”invandrare”, min anm.) är inte ett bra sätt att skapa gemenskap”.

Ett sådant uttalande gör inte saken bättre. Det är inget stigmatiserande i att vara invandrare, det är bara det att det är rent korkat att klumpa ihop folk under en rubrik när det inte är relevant. Och gemenskap kan bara skapas av människor som kommer samman, inte av en minister i en regering.

Låt folk vara, sluta klumpa ihop oss, sluta integrera uppifrån så ordnar allt sig så småningom. Det går långsamt, men VI kommer själva att skapa vår egen gemenskap och ett nytt ”vi” med tiden.

Citera gärna men ange källa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: