• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2005
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Stackars svenska skolbarn!

På DN Debatt den 9 maj skriver Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet och Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund (varför finns det två lärarförbund?) om att ”sex av tio lärare vet inte hur de får agera mot stökiga elever”. Och konstaterar: ”Utan arbetsro är det stor risk att även kunskaperna uteblir”.

Jag får lust att säga som Dr Phil: ”Da-ah?” Stackars, stackars barn och unga i Sverige där det finns massor av lärare som inte klarar av att hantera konflikter i skolan och som heller inte klarar av att lära ut läsning och skrivning (enligt en nyligen gjord utredning från något av de många utredningsinstituten)! Och inte är eleverna heller ett enda dugg hjälpta av två ordförande i två (!?) lärarförbund, som trumpetar ut självklara sanningar som att kunskaperna uteblir när det är stökigt, lärarna är osäkra, vuxna inte tar ansvar och ungarna regerar!

Tacka vet jag rektor Malla Taipale i Enbacksskolan i Tensta (granne med den beramade Hjulstaskolan), som självklart och resolut uttalar att de givetvis är varje vuxens skyldighet att ingripa i bråk och konflikter mellan skolelever eller vem det vara månde.

I dagens curlingsamhälle, med en bevisligen icke tillfredsställande lärarutbildning, övertro på att elever ”i demokratisk anda” ska kunna fatta viktiga och avgörande beslut som rör deras studier och annat i skolan och med två Lärarförbund, är det inte konstigt att det blir som det blir.

Nej, försöka hitta självständigare rektorer och lärare (var nu de ska komma ifrån), sådana som Malla Taipale i Enbacksskolan (som kommer från Finland…) och sluta upp att ropa på hjälp från facket och regeringen. Ta itu med saker och ting själva ute på skolorna. Ta ansvar, lägg er i, bry er! Annars fortsätter det att gå åt skogen med ungdomen i Sverige, som redan ligger långt efter när det gäller kunskaper jämfört med andra OECD-länder. För att inte tala om hur dåligt unga mår som inte har tydliga ramar och vuxna som vågar vara vuxna omkring sig.

I DN:s enkät under rubriken ”Borde lärare ha större befogenheter att hantera stökiga elever?” svarar hela 97 % (av 299 som svarat när jag tittar in). Det ger ju en klar indikation på vad vanligt folk tycker och visar hur pinsamt det hela är.

Citera gärna men ange källa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: