• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2005
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Endast saudiska kvinnor får sälja underkläder till saudiska kvinnor

Arbetsmarknadsministeriet presenterade i går en tidtabell för anställning av saudiska kvinnor i stället för män i butiker som säljer kvinnounderkläder och "andra liknande produkter".

"Arbetsmarknadsminister Ghazi Al-Gosaibi har fattat beslutet att begränsa anställda i butiker som säljer underkläder till saudiska kvinnor", meddelade Saudi Press Agency. detta ska vara helt genomfört inom två år.

Beslutet på ministernivå anger att alla underklädesbutiker i kungariket Saudiarabien måste anställa endast saudiska kvinnor inom ett år. Butiker som säljer kvinnokläder har två år på sig att göra detsamma.

Butiksägare måste också designa sina butiker så, att de som står utanför inte kan se in och så att all interaktion mellan män och kvinnor förhindras. Butikerna måste även ha separata ingångar endast för kvinnor, anges i arbetsmarknadsministerns beslut.

Ministerns handfasta agerande inkluderar också ett beslut att, gradvis, upphöra med rekrytering av utländsk arbetskraft för att sälja produkter till kvinnor. Arbetstillstånd kommer inte att ges för arbete inom sektorer som reserverats för saudier.

Många "kvinnobutiker" i Saudiarabien är för närvarande bemannade med män. Kvinnor har skrivit artiklar och klagat på det ironiska i situationen i ett land som inte tillåter kvinnor att köra bil eller ses i sällskap med en man som inte är en nära släkting.

Kommentar: "Ministerstyre" skulle vi kalla detta. Men inte bara det; själva tanken på att endast kvinnor skulle få jobba i "kvinnobutiker" ter sig för oss naturligtvis helt absurd. Dessutom märklig t.o.m. i Saudiarabien där bara för några veckor sedan den första kvinnliga, saudiska flygkaptenen som utexaminerats hyllades stort och genast anställdes för att flyga en av de många prinsarnas privata plan. Och får män alltså besöka underklädesbutikerna trots att det bara är kvinnor som jobbar där? Bara de går in genom en annan ingång… Logiken känns inte så där alldeles solklar…

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: