• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2005
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: statsminister Matti Vanhanens sexaffär har ingen betydelse

Enligt Hufvudstadsbladet tror statsministerns kampanjledare inför presidentvalet, Jari Flinck, inte att Matti Vanhanens påstådda utomäktenskapliga förhållande med en 40-årig kvinna kallad "Kaarina" inverkar på Vanhanens chanser i presidentvalet. Han vill inte kommentera historien, men han tror inte att valkampanjen kommer att lida av de senaste ryktena.

"Smutskastning brukar inte förekomma i valkampanjerna i Finland. Vi håller oss till politiska frågor och jag har en känsla av att det här kommer att bli en mycket städad kampanj."
 
För de finska tv-nyheterna förklarade Matti Vanhanen att han inte ser det som sin skyldighet att bikta sig för hela folket. Statsministern kommenterade inte i sak uppgifterna i skvallertidningen 7 päivää (7 dagar). De som skulle kunna tänkas utnyttja skandalen till sin egen fördel är Vanhanens konkurrenter om presidentposten. Men varken Sauli Niinistös (saml.) eller president Tarja Halonens (sdp) kampanjbyrå tänker använda den mot Vanhanen.

"Vi ska föra en saklig kampanj som handlar om sakfrågor och inte om privatliv. Vi koncentrerar oss på att skapa en positiv bild av Niinistö utan att skälla på andra", säger kampanjledare Harri Jaskari.

Enligt Reijo Paananen, informatör vid Halonens kampanjbyrå, har skandalen ingen betydelse för Halonens kampanj.

"Opinionsmätningarna visar att vi har den bästa kandidaten så vi koncentrerar oss på henne utan att bry oss om de andra."

Statsvetare Claus Stolpe anser att Vanhanens politiska image klarar en möjlig skandal:

"Vanhanen har inte byggt upp sin politiska image utgående från moralfrågor så han faller inte på det."

Vanhanen dementerar inte historien. Skulle han ha gjort det och historien visar sig vara sann, då skulle det ha varit illa om han hade blånekat. Då hade han framstått som opålitlig vilket skulle ha fått finländarna att fråga sig hur de kan lita på honom i andra sammanhang.

Om Vanhanen inte haft ett förhållande med kvinnan kunde han ha talat ut och sagt att påståendet inte stämmer. Att Vanhanen skulle tjäna på extra publicitet och bli populärare tack vare en otrohetsaffär fungerar inte i Finland. Statsvetare Claus Stolpe jämför med USA:

"Presidenten har en större roll i USA, amerikanerna är mer känsliga och religiöst fanatiska och det var mycket större åldersskillnad mellan Lewinsky och Clinton än mellan Vanhanen och denna så kallade Kaarina."

Enligt Stolpe börjar det dessutom vara vardagsmat med otrohet och skilsmässor bland politiker så finländarna reagerar inte särskilt starkt. Han påpekar att "Tarja Halonen faktiskt inte heller var någon helyllefinländare när hon blev vald till president utan en ensamstående mor".

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: