• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2005
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Facket vill bestraffa arbetsgivare för illegal arbetskraft

”De som lockas jobba illegalt bör få rätt till skadestånd” skriver två vice ordförande i LO i en artikelpå DN Debatt den 20 juli. De tycker att när människor som jobbar illegalt i Sverige avslöjas så ska de avvisas men med ett rejält skadestånd på fickan, utbetalt av arbetsgivaren. De vill att det ska vara riskabelt och mindre lönsamt för arbetsgivare att anställa illegal arbetskraft, men vill samtidigt avskaffa straffet för den som arbetar illegalt.

Här handlar det alltså inte främst om ”svartjobb”  (vilket det ändå blir frågan om, i praktiken) utan om att det finns m medvetet invandrat hit utan tillstånd och människor som låtit bli att söka asyl när de väl anlänt hit. De har inte rätt att arbeta eftersom de varken har uppehålls- eller arbetstillstånd utan lever här illegalt.

Man måste fundera ordentligt på varför människor vistas och arbetar illegalt i Sverige. Det finns många anledningar, många olika grupper. En grupp är asylsökande som fått avslag på sina ansökningar och därmed ska lämna landet men väljer att gå under jorden för att de anser att de omöjligt kan återvända. En annan grupp är människor som lurats hit av skrupellösa lurendrejare i sina hemländer, som beskrivit Sverige som ett land där mänskliga rättigheter och demokrati råder och där det finns jobb och bostäder för dem.

Det är alltså inte skurkaktiga och profithungriga svenska arbetsgivare som lurar hit folk för att utnyttja dem på slavjobb med slavlöner. Visst kan det förekomma att människor som är etablerade i Sverige men har sina rötter i ett fattigt och otryggt land lurar hit landsmän och lockar med guld och gröna skogar. Oftare är det folk i andra länder som tjänar rejäla hackor på att ordna resor och falska arbetstillstånd för människor som är desperata och tror att de ska få ett nytt, tryggt och gott liv i ett land långt borta, Sverige.

LO:s förslag är inte särskilt konstruktivt. Jag tycker att det är för endimensionellt av LO att vilja skuld- och straffbelägga svenska arbetsgivare på det sätt de föreslår, när det knappast är svenska arbetsgivare som lockar hit folk på falska premisser. Om LO verkligen menar vad de säger i sin artikel om att ”Vi välkomnar människor från andra länder som kommer hit för att arbeta i Sverige” och därmed att vi behöver ha en fri arbetskraftsinvandring så att folk från vilken del som helst i världen får söka jobb också i Sverige, då gäller ”upp till bevis”. Alltså: får man jobb här så ska man ha rätt att ta det och flytta hit. Finns det inte jobb så kan man inte beviljas arbetstillstånd. Så enkelt ska det vara. Och det ska inte vara så att svenskar ska gå först i kön och alltid prioriteras före andra, svenskar har ju också rätt att söka jobb varsom helst i världen så rörligheten bör vara fri åt alla håll. Men det är inte så värst många från utomeuropeiska länder som beviljas arbetstillstånd i Sverige…

Dessutom: med humana skatter och avgifter behöver ingen utnyttja någon annan – idag finns en enorm svartjobbssektor som främst sysselsätter en massa svenskar, inte illegala arbetare. Om människor – arbetsgivare och arbetstagare – slapp världens högsta skatter och pålagor och krångliga, orimligt krävande system så skulle den stora svartjobbssektorn krympa och så småningom nästan helt försvinna.

Fri rörlighet, rimliga skatter och enklare system – det är en bättre väg att gå än att stifta nya lagar och straffbelägga folk.

Olausson och Håkansson skriver i slutet av sin artikel:

Vi stödjer varandra i insikten om att det gör oss alla starkare.

Det är för mig lika flummigt och obegripligt som idén de presenterar i sin debattartikel.

© Denna blogg. Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: