• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2005
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Bonos tack fick Carin Jämtin att nästan svimma

Suck. Hå hå ja ja. U2 har varit i Göteborg, det har inte undgått många. En fantastisk grupp som hängt med länge och vars frontfigur, Bono, allt mer också blivit en ”politisk faktor”. På gott och ont, mest gott kanske. För när stora, megapopulära artister engagerar sig och det känns som om de gör det ”på riktigt”, då får det betydelse också i världspolitiken.

Ja, så nu var alltså megapopulära, världspolitiskt engagerade Bono och hans U2 på Ullevi i går 29 juli). Och Bono, som blivit van vid att statsöverhuvuden och premiärministrar står på rad för att ta emot honom och synas och höras med honom, förväntade sig att även Sveriges statsminister skulle ”ta chansen” att rida med på Bonos popularitetsvåg och, som gentjänst, ge Bono den status som ett möte med landets statsminister ger. I Norge ställde ju Kjell Magne Bondevik genast upp, i USA är det självaste president Bush som gära ses med Bono.

Men Göran Persson ville inte avbryta sin semester. Troligen försökte hans medarbetare få honom att förstå att det här kunde vara en bra grej för hans – mer än Bonos – image, men Göran Persson tackade nej. Han skulle vara i Skåne för att hedra minnet av Dag Hammarskjöld, kanske inte lika spektakulärt och bra för den folkliga ”imagen”, men ett absolut korrekt val av en statsminister.

I sista stund bestämdes att Carin Jämtin, biståndsminister, och Leif Pagrotsky, utbildnings- och kulturminister, skulle representera den svenska regeringen på U2:s konsert på Ullevi (varför regeringen behöver representeras på en popkonsert är inte helt klart…). Och det är nu det blir lite märkligt och det är nu dagens suck blir djup. Efter att ministrarna hade fått audiens hos popstjärnan och fått dricka vatten och samtala med Bono i 20 minuter, blev Carin Jämtin salig. Okej, det kunde hon få bli, Bono är en världsstjärna och det måste ha varit rätt häftigt att få träffa honom ”in person”. Men – men, men men – när Bono mitt under konserten sa att han ville tacka de svenska ministrarna Carin Jämtin och Leif Pagrotsky (för att Sverige lever upp till biståndskraven – vems krav framgick inte), då blev Carin Jämtin så salig att hon efteråt utbrast:

”Jag trodde jag skulle svimma när han sa det. Det var verkligen ett fantastiskt erkännande.”

Suck. Att vi har en minister som är så barnslig och så oreflekterat blir svimfärdig för att en artist – låt vara en världsartist – tackar för att Sverige lever upp till någons biståndskrav och att hon kallar det för ”ett fantastiskt erkännande” är så pinsamt så man vet inte vart man ska ta vägen! Tänk om Carin Jämtin och de andra ministrarna i stället med all kraft skulle sträva efter att lägga ner sina själar och ge allt för att få ett fantastiskt erkännande från svenska folket! Att hon – och de andra i regeringen – skulle ha gjort ett så gott arbete att svenska folket jublade och tackade, vore det värt att känna sig svimfärdig och rusig av lycka! Men inte för att Bono säger ”tack” från scenen för något som han rimligtvis inte ens till fullo kan ha pejl på. Pinsamt och värt dagens suck.

Epilog: Sällan har dock Carin Jämtin sett så glad, söt, varm, mjuk och mänsklig ut som på bilden i Aftonbladet där hon står bredvid Bono och med hans ena arm på sin axel. Hon brukar se så sur och kantig/tantig ut, men här lyser hon och man blir riktigt glad av att se henne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: