• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2005
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vickys Livs – bröderna Olsson och Chrisen

Först: Arne har fått tillbaka munspelet, men han tycker inte att det fungerar riktigt som det ska. Fortsättning följer på munspelshistorien…

Chrisen&Affe 18.8 2005Chrisen och Affe
Foto: Merit Wager

Idag slöts en tioårig cirkel när Affe och Janne träffade min "extradotter" Chrisen igen (läs mer här). För det är ganska precis tio år sedan dessa fantastiska bröder, som då jobbade på Age Lindströms Kontorsgross, rördes av Chrisens och hennes familjs öde och skänkte Chrisen en uppsättning skrivböcker, pennor, suddgummin, pennskrin, papper och pärmar när hon, då tio år gammal, ville försöka hänga med i skolarbetet när familjen levde gömd. Efter åtta år i Sverige skulle de avvisas och det kunde inte Chrisen acceptera, Sverige var hennes land och hennes småsystrar var födda här. Hon ansåg att hon och systrarna var svenska, de hade gått på svenska dagis och i svensk skola och levt hela sina liv här. På grund av Chrisens envishet levde familjen gömd i ca åtta månader, sedan beviljade Utlänningsnämnden dem uppehållstillstånd och de kunde leva normalt igen.

 

Chrisen&Janne 18.8 2005Chrisen och Janne
Foto: Merit Wager

Idag tog Chrisen farväl av mig. Vi kommer inte att ses igen förrän till jul för om några dagar reser hon till en EU-huvudstad för att där, som en av få utvalda, påbörja sin utbildning till läkare med hjälp av ett EU-stipendium. Vi passade också på att titta in hos Bröderna Olsson på Vickys Livs, bröderna som hjälpte Chrisen när hon som liten levde under stor press. Och det blev ett kärt återseende, Affe och Janne kom ihåg den lilla, förnumstiga tioåringen med de stora, mörka ögonen och det allvarliga ansiktsuttrycket. Nu stod en 20-årig, lika mörkögd men lite större och mycket gladare ung kvinna framför dem, en ung kvinna som klarat sin skolgång alldeles utmärkt trots de åtta månadernas bortovaro i klass 4-5 och som några år med stor sannolikhet kommer att vara färdigutbildad läkare. De mindes henne och hon mindes dem och deras generositet som betydde så mycket för henne när hon som liten satt inne bakom fördragna gardiner och försökte plugga och göra det som hon skulle ha gjort om hon fått gå i skolan som andra barn.

 

"Bröderna Olsson är", sa en person som handlade i Vickys Livs  häromdagen, "en social inrättning". Det är lätt att hålla med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: