• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2005
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Front i P3 följde upp de nedsatta dagersättningarna för asylsökande

I juni i år besökte CUF-ordföranden Fredrick Federley, prästen i Svenska kyrkan Håkan Sandvik och jag flyktingförläggningen i Söderhamn. Där uppdagade vi – och rapporterade om – att Migrationsverket i  många fall hade satt ner dagersättningen för asylsökande till 0 kronor och gett dem matkuponger i stället, villkorade till ett enda matställe på flera kilometers gångavstånd från de asylsökandes bostäder. Där fick de dessutom endast äta mellan kl 13.00 och kl 14.00! Middagsmat fick de ta med sig hem i form av fryst mat i folieformar och något till frukost. Kalaset gick på 146 kronor/dag/vuxen i Söderhamn och på 219 kronor i Hofors. Att jämföras med högst 71 kronor per dag som är ordinarie dagersättning för vuxen, ensamståede asylsökande!

Läs mer här under rubrikerna "15 juni 2005: Besök på flyktingförläggningen i Söderhamn" och  "23 juli 2005: Rapport från MIG om de nedsatta dagersättningarna i Söderhamn", samt på Fredrick Federleys blogg (arkiv juni 2005) och här.

Våra avslöjanden har nu tagits upp av Front i P3 i Sveriges Radio.

Fredrick Federley och jag arbetar vidare med att försöka bringa klarhet i hur de röriga fakturorna för matkupongerna i Hofors och Söderhamn egentligen ska tolkas och varför ingen lagstadgad upphandling gjordes m.m.

Vi gör ett nytt besök i Söderhamn den 1 september, då vi även ska närvara vid ett samtal mellan en handläggare och en vietnames som Migrationsverket tvingat lämna en mängd information till sitt hemlands ambassad (det land han flytt ifrån!), ambassadens egna papper (läs mer här och här). Och ändå påstått att han "inte samarbetat" och tagit ifrån honom hela hans dagersättning…  Dessutom kommer vi att träffa asylsökande och även svenskar som är upprörda över hur illa asylökande behandlas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: