• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2005
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket beklagar

På Migrationsverkets hemsida kan man läsa att färre asylsökande betyder mindre pengar till Migrationsverket och att det kräver en anpassning av organisationen. Vidare berättas att redan i våras kom beskedet om vilka enheter som ska läggas ned och hur besparingarna i övrigt påverkar organisationen. Och sedan står där:

Tidsplanen för nedläggningarna har beklagligt nog försenats.

Läs meningen en gång till: Tidsplanen för nedläggningarna har beklagligt nog försenats.

Det är exakt så här myndigheter uttrycker sig för att liksom avhända sig ansvaret, för att förvränga verkligheten och få oss att tro att en tidsplan för nedläggning liksom av sig själv "beklagligt nog har försenats". Det är ett försåtligt men mycket vanligt språkbruk som ofta tas till av myndigheter, politiker och regeringsföreträdare för att "avpersonifiera" och "av-ansvarifiera" sådant de skött dåligt men inte är hederliga nog att erkänna.

Det är lika illa att uttrycka sig på detta sätt som när någon skyller felaktigheter på "datafel" när det i själva verket rör sig om människor som fört in fel uppgifter. "Vi har haft datafel", kan man få höra av olika myndighets- och företagsföreträdare när man klagar på något som det ligger mänskliga fel bakom. De behandlar oss, folket, som om vi var så dumma att vi tror att datorerna programmerar sig själva!

På samma sätt tror Migrationsverkets ansvariga att vi är så korkade att vi går på den språkliga glidningen: "…har beklagligt nog försenats". Ha ha ha!

Och när de skriver:

"Tidsplanen var då att så långt som möjligt vara klar med förändringarna till den 1 juli. Denna tidsplan har inte varit möjlig att hålla."

då är det precis samma spåkliga glidning, ägnad att få folk att tro att det är något díffust som gått snett, inte att de ansvariga inte gjort sitt jobb på ett bra sätt. Men någon/några är det ju som inte har lyckats hålla tidsplanen, en tidsplan lever inte ett eget liv. Nu har skrattet fastnat i halsen…

En myndighet som har så klantiga s.k. ansvariga kan knappast förvänta sig att deras anställda ska hålla högre klass. Och även om många gör det så finns det ingen möjlighet för dem att visa det om de som finns högre upp i hierarkin använder sig att sådant här språkbruk för att  dölja sina tillkortakommanden.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: