• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2005
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Masoud Kamali utreder vidare

Hå hå ja ja. Nu har Masoud Kamali, regeringens diskrimineringsutredare, återigen kommit med ett mycket konstigt och, som jag ser det, fullständigt ogenomförbart förslag:

”Lagstifta om företräde till jobb för utsatta grupper.”

Dessutom tycker han att man ska upprätta ”medborgarråd bestående av personer bosatta i marginaliserade och stigmatiserade områden, som ska bli samtalspartner för de myndigheter som ansvarar för regional utveckling, välfärdsorganisering, arbetsmarknad, boende, utbildning m.m.”

Masoud Kamali talar och skriver ofta om ”vi” och ”dem”, så även i artikeln på DN Debatt idag, den 31 augusti 2005. Och han använder ständigt begrepp som ”marginaliserade grupper” ”stigmatiserade områden”, ”de andra som är ett främmande inslag i det svenska folkhemmet”, ”etnisk segregation” och annat liknande som på ett starkt sätt är ägnat att förstärka skillnaderna mellan människor, inget annat. Kanske för att det är detta som Masoud Kamali gjort en karriär på och om han slutar att oavbrutet tuta i lurar och folk bara lever sina liv (som givetvis inte alltid är exakt ”rättvisa”, men som de klarar av att leva i andra länder än Sverige) så förändras saker och ting av sig själva på ett naturligt sätt. OBS! Verklig – till skillnad från konstlad – integration tar tid!

Vi har lagar och regler mot diskriminering och för jämställdhet som ska tillämpas där de behövs. Att tro att man genom konstiga påhitt som att ”folk som bor i vissa områden ska ha företräde till jobb” kan förändra något till det bättre är ju helt galet. Det är bara att göra ont värre och peka ut folk mycket tydligt och säga att ”du bor i förorten X, det är ju ett stigmatiserat område, så det är därför du har fått det där jobbet!”. Vad säger andra som råkar bo i ett område som av Masoud Kamali inte klassas som ”stigmatiserat” när bostadsorten också ska bli ett konkurrensmedel när det gäller jobben? Och vad säger arbetsgivarna om att Kamali ska bestämma vilka de, som tar alla risker och bär alla kostnader, ska anställa? Hur verklighetsfrämmande får man bli? Men det är klart: en verklighetsfrämmande regering håller sig med en verklighetsfrämmande utredare. Som dessutom gjort utredandet till sitt levebröd, så det gäller att komma med nya ”revolutionerande” förslag lite då och då för att hålla utredarlågan brinnande.

Var bor förresten Kamali? Om han nu verkligen menar allvar med sina nya förslag så kan han ju själv föregå med gott exempel: det finns säkert någon duktig person i ett bostadsområde som Kamali anser vara ”stigmatiserat” som kan ta över hans utredarjobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: