• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Antalet asylsökande halverat på några år!

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket den 7 september 2005 ska 1 726 platser på flyktingförläggningar runt om i landet avvecklas, huvudsakligen fram till den 31 december 2005. Det gäller bl.a. mottagningsenheten i Fagersta där hela enheten läggs ner; Ånge/Bräcke som minskar med 194 platser; Ludvika minus 230 platser; Söderhamn minus 124 platser; Filipstad minus 246 platser; Karlstad minus 130 platser och så några orter till. Mer information ges i pressmeddelande på Migrationsverkets hemsida.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos blir antalet asylsökande under år 2005 ca 17 000. Det ska jämföras med att det år 2002 var 33 000 personer som sökte asyl. Antalet asylsökande har således minskat med nästan hälften, en dramatisk minskning. Och, följdriktigt: om en kostym inte fylls ut så måste den sys in. Verksamheten upphör för att förutsättningarna för den inte längre existerar, och det får naturligtvis också till följd att personal sägs upp. Någon information om hur många anställda som ska avskedas ger pressmeddelandet dock inte.

Det är bra att Migrationsverket nu agerar kraftfullt, även om det naturligtvis hade behövts klara besked tidigare. Inte minst för de anställdas skull, som knappast har kunnat känna någon större arbetsglädje under de osäkra förhållanden som rått. Att antalet asylsökande minskat så dramatiskt måste ju ha varit känt ett bra tag… Men bättre sent än aldrig. Nu gäller det bara att man handskas så humant som möjligt med de asylsökande som ska flyttas runt till nya förläggningar – här gäller att lyhördhet och respekt visas dem som inte har något att ”sätta emot”, och att deras önskemål om ny ort och att få bo på samma ställe som andra asylsökande de lärt känna, i möjligaste mån tas på allvar och får gehör. Det kommer att sätta personalen på hårda prov och jag hoppas att den klarar sitt jobb på bästa tänkbara sätt trots att förhållandena är dystra ur deras synpunkt. Ur den svenska regeringens synpunkt är beskedet att antalet asylsökande halverats på ett år knappast dyster utan tvärtom: ett positivt besked som säkert välkomnas av förvaltarna av ”den generösa flyktingpolitiken”!

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: