• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svensk polis på utländska ambassader

Jag kan inte tro att det är förenligt med lagar och förordningar när svenska poliser stövlar in på utländska ambassader i full mundering! Det händer hela tiden: de åker med asylsökande till deras hemlands ambassader där dessa ska fylla i blanketter för att söka pass eller andra resehandlingar. Polisen går med ända in i det rum där den asylsökande ska tala med konsuln eller någon annan diplomat. Inte sällan bryter polisen sekretessen och berättar vitt och brett om den asylsökandes bakgrund för diplomaterna på ambassaden som tillhör det land vederbörande faktiskt har flytt från. Redan här finns en stor tveksamhet kring om det överhuvudtaget enligt lagar och konventioner kan vara rätt att tvinga människor att beträda det landets mark som de har flytt ifrån, vilket de rent juridiskt gör när de går in i ambassadens lokaler.

En asylsökande man, som Polisen sedan sex veckor håller inlåst på Migrationsverkets förvarsenhet, är gift med en kvinna och från ett annat land i Europa (inte inom EU). De har också ett litet barn som, liksom mamman, är medborgare i det landet. Mannen har fått besked om att han kan tas emot i sin frus hemland, vilket borde vara glädjande för svenska myndigheter eftersom han då kan lämna Sverige i enlighet med beslutet att han ska avvisas härifrån. Dessutom: ju förr han lämnar Sverige, desto mindre kostar han skattebetalarna. Som det är nu kostar hans vistelse här ca 3.000 kronor per dag…

Den 6 september, efter att Polisen tre gånger tidigare lurat honom, fördes han äntligen – efter att jag talat med en högre chef inom polisväsendet – till sin frus hemlands ambassad. Som eskort medföljde tre (!) poliser (här finns det resurser!) och enligt mannens berättelse följde alla tre med in på ambassaden, i full mundering inklusive walkietalkies och tjänstevapen. En av poliserna trängde sig t.o.m. ända in i det rum där mannen och hans hustru skulle föra ett samtal med konsuln, trots att konsuln visade sitt ogillande och det inte fanns någon anledning till hans närvaro i rummet. Detta upplevde alla som mycket obehagligt, och mannen ifrågasätter givetvis om svensk polis har rätt att agera på detta sätt.

Om mannens berättelse stämmer (hans hustru var närvarande) kan jag inte tro annat än att polisen överskrider sina befogenheter när den klampar in på detta sätt på utländsk mark. Förutom att polisens respektlösa och ovärdiga beteende mot den asylsökande mannen är oacceptabelt (bl.a. med löften om att han ska föras till ambassaden som bryts tre gånger), är det än mer oacceptabelt att de går in på ett annat lands territorium som de gör.

Är det verkligen lagligt och korrekt att svensk polis går in på utländsk ambassad? I så fall måste ju det omvända också gälla, nämligen att t.ex. syrisk polis kan gå in i full mundering på svenska ambassaden i Damaskus, att kroatisk polis kan gå in på svenska ambassaden i Zagreb, att afghansk polis kan gå in på svenska ambassaden i Kabul. Vad står det i Wienkonventionen från 1961? Är det verkligen tillåtet?

Jag ska ställa dessa frågor till UD.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: