• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Löner under existensminimum i rika Saudiarabien

Al Watan I den saudiska tidningen Al-Watan berättas, att i det rika kungadömet Saudiarabien finns människor som arbetar mycket hårt och ändå inte tjänar så mycket att de klarar sin existens. Det handlar om säkerhetsvakterna i den privata sektorn, som jobbar 12 timmar om dagen för en månadslön på 1.200 rialer (ca 2.300 kronor). Med den lönen ligger de så långt under existensminimum att de inte ens med ett teleskop kan få syn på "the poverty line"!

Dessa människor har ingen sjukförsäkring, inga sociala rättigheter, ingen reseersättning eller bidrag till bostad. Inte heller har de rätt till semester eller någon ledighet överhuvudtaget – de jobbar alltså 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan, 52 veckor om året. Det enda "extra" dessa slavar till säkerhetsvakter får är stiliga uniformer så att de företag eller personer de vaktar kan visa upp en snyggt klädd vaktstyrka.

Al Gosaibi Journalisten Qenan Al-Ghamdi skriver i sin artikel att det handlar om ett fruktansvärt utnyttjande av unga människor som inte har något val eftersom de saknar utbildning och inte kan få andra jobb. Dessa unga män kan bara drömma om att gifta sig, att skaffa en bil eller ens en mobiltelefon. För motsvarande 2.300 kronor i månaden finns det ingen chans till något av detta. Al-Ghamdi beklagar att Arbetsministeriet vägrar att besluta om minimilöner för den här kategorin och kräver att minister Ghazi Al-Gosaibi ska förklara hur säkerhetsvakter förväntas kunna leva normala liv på de här lönerna. "Ministern har bollen, han är den person som bär ansvaret och också den som kan ändra på situationen".

Att (viss) invandrad arbetskraft (främst från fattiga länder i Asien) utnyttjas och betalas dåligt i Saudiarabien har vi hört många historier om, men det är inte precis den här bilden vi har av hur saudier behandlar "sina egna"!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: