• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ingen skillnad på obehöriga och behöriga lärare

ABCNu publicerar Skolverket studien "Att mäta skolors relativa effektivitet – en modellanalys baserad på resurser och resultat". Det var den studien som publicerades redan i början av året men som efter ministerkritik (Ibrahim Baylan) drogs in för "ytterligare bearbetning". Men fortfarande, trots att den "bearbetats", så visar alltså Skolverkets studie att obehöriga lärare är lika bra som behöriga och att elever i friskolor har bättre kunskaper än elever i kommunala skolor. Det hjälper inte hur mycket kritikerna än tar till brösttoner, fakta är fakta.
Det är det jag har sagt hela tiden och även skrivit om i tidningar (och aldrig blivit så utskälld som då!):

Det är positivt med lärare i våra skolor som har en helt annan bakgrund än den svenska Lärarhögskolan! "Behörighet" kan man skaffa sig på många, många andra sätt än att gå där. Dessutom: friskolor har ofta (inte alltid!) en mer "kunskapsinhämtningsvänlig" atmosfär och ställer högre krav på sina elever än kommunala skolor  vilket gör att elever i dessa fristående skolor ofta når bättre resultat.

Information om Skolverkets studie och nedladdningsbar pdf-fil finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: