• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

“Startpeng” för nya företagare – i Finland

I Finland ges en s.k. startpeng och företagarutbildning till dem som ville starta egna företag. Från början av i år inleds också ett tvåårigt försök då startpengen också kan beviljas andra andra än arbetslösa: personer i lönearbete som vill bli företagare på heltid, och personer som övergår från studier eller hemarbete till företagande.

Så här står det bl.a. i informationen om startpeng och företagarutbildning:

Att starta ett eget företag är ett sätt att sysselsätta sig själv. Eftersom nya företag erbjuder en arbetsplats åt grundaren och möjligen skapar nya arbetsplatser även åt  andra, anser man att det är arbetskraftspolitiskt viktigt att starta företag.

Syftet med startpengen är att främja uppkomsten av ny företagsverksamhet och arbetslösa arbetssökandes sysselsättning på eget initiativ genom att trygga företagarens utkomst under den tid som beräknas gå åt till att starta och etablera företagsverksamheten.”

Startpeng beviljas för högst 10 månader åt gången. Beslutet om startpeng fattas för två perioder,  varav den första är högst sex månader och den andra högst fyra månader. Beslutet gällande den andra perioden är villkorligt. Startpengen för de första sex månaderna är ca 650 euro (ca 6.060 kronor) i månaden och  för slutperioden på fyra månader ca 500 euro (ca 4.660 kronor) i månaden.

Här kan man läsa mer om hur startpengen för nya företagare i Finland fungerar.
© Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: