• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

EU-medborgaren som polisen låste in på Migrationsverkets förvar – del 3

Sveriges flaggaGreklands flaggaEU-flaggaRiksdagsledamoten Annika Qarlsson, c, har med anledning av min berättelse om vad som hände en ung grekisk kvinna i slutet av augusti i år (se denna blogg under rubrikerna: ”EU-medborgaren som polisen låste in på Migrationsverkets förvar – del 1” och ”EU-medborgaren som polisen låste in på Migrationsverkets förvar – del 2 ”), ställt en fråga till migrationsminister Barbro Holmberg. Svaret på frågan är ytterligare ett bevis för vilken rättslöshet inte bara egyptier och somalier lever under i detta land (för att inte tala om massor av svenskar!), utan också ett bevis för att EU-medborgare kraftfullt bör varnas för vad som kan vänta dem som turister i Sverige. Ministern säger:

”När det gäller frågan om förvar finns det dock inte några särskilda regler för just unionsmedborgare. Det strider således inte mot EG-rätten att ta en unionsmedborgare i förvar.”

Detta förvånar mig storligen. Jag trodde att alla människor är oskyldiga och kan inte låsas in så länge de inte är starkt misstänkta för ett allvarligt brott eller dömda för ett brott!

Vidare säger ministern:

”En utlänning kan tas i förvar om identiteten är oklar vid ankomsten till Sverige eller när han ansöker om uppehållstillstånd, om det är nödvändigt för att en utredning om hans rätt att stanna i Sverige skall kunna genomföras eller om det är sannolikt att han kommer att avvisas eller utvisas. Ytterligare en förutsättning för att ta en person i förvar enligt sistnämnda grund är att det med hänsyn till utlänningens personliga förhållanden eller övriga omständigheter finns anledning att anta att han annars kommer att hålla sig undan eller bedriva brottslig verksamhet i Sverige. Av utlänningslagen framgår vidare att det är polismyndigheten, Migrationsverket eller Utlänningsnämnden som fattar beslut om förvar."

Detta känner alla vi som agerat ombud för asylsökande mycket väl till. Det är ju de asylsökande, inte EU-medborgare, som kan tänkas ha en oklar identitet vid ankomsten (slängda handlingar etc)! Det är ju de asylsökande, inte EU-medborgare, som söker asyl/uppehållstillstånd! Att Sveriges migrationsminister anser att det är rätt att svenska myndigheter godtyckligt låser in EU-medborgare vilkas identitet inte på något sätt är oklar; som inte alls har sökt uppehållstillstånd här och som inte heller har begått något brott, är både häpnadsväckande och skrämmande. Jag vägrar tro att svensk lag säger att det är rätt! Men om det verkligen är så, då bör det kommuniceras till samtliga EU-länder vilkas medborgare kan tänkas fundera på att turista i Sverige: att de inte går säkra för godtycklig inlåsning och deportation.

Ologiskt nog avslutar ministern sitt svar till Annika Qarlsson med följande uttalande:

”Att man i Sverige är oskyldig till dess dom fallit är för mig en självklarhet.”

Förutom de två tidigare delarna om den grekiska kvinnan som låstes in, läs även "Polisen frihetsberövar svart man med EU-medborgarskap och svart man med uppehållstillstånd i Norge"  på denna blogg.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: