• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Göran Hägglund (kd) – en sympatisk bekantskap

Jag var på frukost med Göran Hägglund, kristdemokraternas partiledare, idag. Ja, det var inte bara Göran och jag, det var Göran och jag och ett femtiotal personer till. Tankesmedjan Timbro hade bjudit in Göran Hägglund att tala fritt om vad han ville och han hade valt att tala under rubriken: "Bortom höger och vänster". En sympatisk rubrik och en överraskande sympatisk person, även om bekantskapen och nöjet denna gång var enbart på min sida.

Göran Hägglund var tydlig och hade ett klart och redigt språk utan krumbukter och avvikningar och utan sidomeningar och livrems- och hängsle-snack, som "man ska ha klart för sig att" och "å ena sidan" och "å andra sidan" och bla bla bla. Inget sådant som man annars förknippar med slipade politiker som gått retorikskolor på Bommersvik och andra ställen (jag vet inte var de andra partierna har sina kursgårdar), bara raka rör och klartext.

Inte var han rädd för att säga för mycket heller, Göran Hägglund. Tvärtom var det befriande att höra en toppolitiker spontant svara på frågor utan att hela tiden ängslas för hur det han säger ska tolkas och om han kanske sagt något han inte borde ha sagt eller något som han i förväg borde ha förankrat i någon konsensusgrupp etc.

Göran Hägglund kan mycket väl tänka sig att låta löntagarna själva, som myndiga människor, få hela sin lön och själva, som myndiga människor, betala in sina skatter och avgifter. Göran Hägglund tycker att fastighetsskatten är vidrig, en riktig styggelse och hel ologisk. Att ha en skatt som gör att människor måste gå från hem och hus bara för att de varit strävsamma och snålat in på annat för att kunna köpa sitt eget hem, det är inte rätt, tycker Göran Hägglund. Företagandet är viktigt säger många politiker. Men när Göran Hägglund säger att lagar och regler och pålagor på företagare alltid ska prövas utifrån hur de slår i de allra minsta företagen, inte de i största, då känns det som att han faktiskt har "fattat grejen"!

Jag har inte sett Göran Hägglund tidigare, men det jag såg och hörde idag gjorde mig intresserad och nyfiken.  Göran Hägglund  tänker jag hålla ögon  och öron på framöver.

Fotot av Göran Hägglund (nu skrev jag hans namn för trettonde gången i den här korta texten!) är taget av Kristdemokraterna och kommer från deras hemsida.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: