• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Slopade övergångsregler för arbetskraft

Finlands flagga

Enligt FST verkar det sannolikt att Finland inte kommer att förlänga den lag som stoppar arbetskraftens fria rörlighet från nya EU-länder till Finland.

Övergångsreglerna infördes i Finland och många andra gamla EU-länder eftersom bland annat facken var rädda för en våg av utländska arbetare. Men reglerna stoppar de facto inte användningen av utländsk arbetskraft i Finland; personaluthyrningsföretag och utländska underleverantör berörs inte av övergångsreglerna.
 
Övergångstiden går ut den 1 maj om ingen ny lag stiftas. Bland andra arbetsminister Tarja Filatov och statsminister Matti Vanhanen har sagt att begränsningarna kan slopas.

Regeringen vill emellertid fatta beslutet i samråd med facket och arbetsgivarna. Fackcentralen FFC stöder övergångsreglerna, men FFC vill inte ta ställning i frågan innan en arbetsgrupp avger sin rapport i januari.

Flera källor anser ändå att facket är redo att gå med på att begränsningarna slopas om facket får igenom sina krav på bättre övervakning av arbetsvillkoren.

Den allt högre lönenivån i Estland anses leda till att farhågorna om en våg av utländsk arbetskraft till Finland inte kommer att besannas. Många estländare har trots övergångsreglerna i de gamla EU-länderna kunnat skaffa sig jobb utomlands. Det har lett till brist på kunnig arbetskraft och bland annat inom byggbranschen i Estland har man tvingats höja lönerna kraftigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: