• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

MIG:an i Uppsala hittar på egna regler

Migrationsverket logoElvi, som jag har känt i över fyra år nu, asylsökande med sin familj sedan nära fem år, vågade sig fram ur sitt gömställe idag. Hon och maken Johnny gick till MIG:an i Uppsala för att ge sig till känna efter två år som gömda. Hon hade talat med mig först och jag hade gett henne all den information jag själv lyckats skaffa mig, bl.a. genom att lyssna på överdirektören Lars-Gunnar Lundh och genom att läsa anvisningarna på MIG:ans hemsida. Och genom att läsa den nya lagen.

Jag hade sagt till Elvi att det enda hon egentligen behövde göra var att lämna in ett enkelt papper med familjemedlemmarnas namn och födelsedatum samt MIG:ans diarienummer. Och givetvis en adress som svaret kan sändas till. När hon och maken Johnny kom till verkets lokaler i Uppsala, rädda och nervösa, blev de beordrade av handläggaren att hämta dit sina barn (???!!) och "visa upp dem". Trots att det inte alls krävs och inte finns stipulerat någonstans i den nya lagen. Dessutom frågades de ut om var barnen går i skola och om barnen bor med föräldrarna samt fick frågan om de hade en advokat (???). Trots att det inte krävs någon advokat utan MIG:an ska fatta generösa och positiva beslut på befintligt material. Men det här tycks vara ytterligare ett sätt för handläggare att kränka och – faktiskt! – trakassera ömtåliga, rädda, nervösa, psykiskt utmattade människor! Att tro att handläggare som så länge fattat negativa beslut på mer eller mindre löpande band nu skulle kunna "ställa om sig", det var kanske att hoppas för mycket.

Man måste kunna kräva att information från ledningen går ut omgående till all personal om att sluta trakassera människor! Och att personalen får tydliga och klara riktlinjer för hur de ska agera och hantera ärenden enligt den nya, tillfälliga asyllagen! Och – inte minst – att handläggarna följer dessa regler och riktlinjer och inte hittar på egna!

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: