• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Herculesplan i Finland 2003

FSTEnligt FST bekräftar luftfartsverket uppgifter om att ett Herculesplan landade på Helsingfors-Vanda flygplats i maj 2003 och berättar vidare:

Det kan ändå inte bevisas att planet har något att göra med USA:s underrättelsetjänst CIA. Planet transporterade frakt, men vid luftfartsverket kan man inte säga vilket slag av frakt det var fråga om. En fotograf tog en bild av planet på Helsingfors-Vanda flygplats och bilden publiceras i Borgåbladet i dag.

Tuomioja vill ha uppgifter om flyget
Utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp) säger för sin del att utrikesministeriet vänt sig till USA:s ambassad i Helsingfors för att få tilläggsuppgifter om flyget. Han utesluter inte att det verkligen var fråga om ett CIA-flyg.

Hautala kräver förklaring
De grönas presidentkandidat Heidi Hautala kräver i sin tur att regeringen omedelbart inleder en offentlig undersökning om de påstådda CIA-flygen. Hon påpekar att undersökningar om misstänkta CIA-flyg redan pågår i flera andra europeiska länder.

Borgåbladet: CIA-flygplan i Finland
Borgåbladet uppger i dag att ett CIA-plan landade på Helsingfors-Vanda flygplats den 16 maj i år. Enligt tidningen kan det ha varit fråga om ett flygande fängelse.

Två veckor innan planet sågs hade USA avslutat kriget i Irak. Planet var ett fraktplan av typen Hercules och hade ordet Prescott målat på sidan.

Den amerikanske journalisten Wayne Madsen hävdade förra veckan att Prescott Support är ett av de många företag som ägnar sig åt att transportera fångar genom Europa.

Enligt Madsen förhörs fångar i luften med metoder som inte faller under något lands lag och strider mot internationella konventioner. Madsen är en före detta underrättelseofficer vid USA:s marinkår och vid USA:s interna säkerhetstjänst NSA.

Enligt Borgåbladet vet man varken vem som äger planet eller vem står bakom namnet Prescott Support. Det man däremot vet är att den nuvarande amerikanska presidentens farfar hette Prescott S. Bush, skriver tidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: