• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En otacksam flyktings bekännelser

vera EfronVera Efron
Foto tillhandahållet av Vera Efron

Vera Efron kom själv hit som flykting. Hon föddes i gruvstaden Novokuznesk i Sibirien och flydde själv från den sovjetiska diktaturregimen och fick uppehållstillstånd i Sverige 1989. Och i år har hon skrivit en bok med titeln "En otacksam flyktings bekännelser", en ganska dråplig och tragikomisk berättelse om Sergej Metin och Vasilij Moroz från Ukraina (ja, det är deras rätta namn!). Veras dotter Katja har redigerat boken och samarbetet mellan "Efron & Dotter" (som också är förlagets namn) är mycket lyckat.

Så här skrev Rita Tornborg i sin recension i Svenska Dagbladet den 28 oktober:

Handlingen i Vera Efrons höstbok, En otacksam flyktings bekännelser, utspelar sig i en ljusskygg värld parallell med den där stabila, där svensken vanligtvis vistas. I denna värld flackar folk av olika färg och härkomst omkring, släpande på varukorgar fyllda med snattad mat, med väskorna bågnande av stulna varor, dessa underbara ting som kan säljas med förtjänst i hemlandet, och dragande svenska myndigheter vid näsan, eftersom dessa är så snälla och godtrogna. Men de svenska myndigheterna är inte så snälla och godtrogna, för alla från de forna öststaterna blir så småningom avvisade.

Migration är ett stort och komplext område. "Asylsökande" är ett begrepp som kan innefatta allt mellan himmel och jord: skyddsbehövande våldtagna kvinnor, homosexuella från Iran, människor från krigshärdar i olika delar av världen etc. Och så Sergej och Vasilij. Jag tycker att alla som sysslar med dessa frågor borde läsa Vera Efrons bok som återger dessa två ukrainska mäns öden och äventyr som asylsökande i Småland i Sverige.
Omslag Otacksam flykting
"En otacksam flyktings bekännelser" och andra intressanta böcker av Vera Efron kan man läsa mer om och beställa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: