• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Reflektioner kring frågan om att anställda har alla rättigheter medan småföretagare har alla skyldigheter

Alla svenska löntagare ska få rätt till 25 procents tjänstledighet! Det väntas en ny utredning nästa torsdag föreslå arbetslivsminister Hans Karlsson. Det är, enligt uppgift, mp som tagit initiativet till utredningen. Deras ledamot i riksdagens abetsmarknadsutskott, Ulf Holm uttalade sig i Dagens Nyheter den 25 november:

"Vår utgångspunkt är att det finns behov av en sådan lag. Alla vill inte arbeta heltid. Därför ska möjligheten till deltid finnas i lag, precis som det just nu pågår en utredning om rätten till heltid."

Jamen give me a break! Hur ska någon vilja/våga/kunna anställa folk i framtiden (när väldigt många inte vill, vågar eller kan det ens idag!) när de anställda har alla rättigheter och de, som betalar deras löner och måste ta allt ansvar, i princip mest bara har skyldigheter? Och inte bara skyldigheter att ge sina anställda tjänstledigt för friår, föräldraledigt, sjukledigt, och snart rätt att jobba 75 % i upp till tre år – utan också ekonomiskt ansvar för om de anställda skadar sig på sin fritid, för sjukdomar de drar på sig själva och för att samtidigt betala lön också åt vikarier! Och för deras vidareutbildning och kompetensutveckling. Småföretagare får inte ens bestämma vilka de vill anställa då det alltid finns en risk att någon känner sig diskriminerad och anmäler det till DO. Dessutom har anställda rätt att vara borta för fackligt arbete, vård av sjukt barn, studier etc. Då ska den lilla företagaren hitta någon som kan klara jobbet och kan hoppa in i stället under exakt den tid som den ordinarie anställda vill vara borta från jobbet.

Försäkringar kostar, sjukersättningar, vidareutbildning/kompetensutveckling etc kostar. Och en anställd ska aldrig behöva betala något, det är alltid arbetsgivaren som ska bekosta och betala. Hur i helsike tror någon vettig människa att små företag ska kunna upprätthålla detta batteri av förmåner och rättigheter för anställda och samtidigt betala in alla skatter, arbetsavgifter och andra pålagor som staten ålägger dem och även själv (i sista hand) kunna ta ut en lön själv och betala alla kostnader som uppstår i samband med verksamheten? Och dessutom och därutöver få en vinst som kan plöjas ner i företaget i form av investeringar för framtiden?

De som kommer med alla företagsfientliga påhitt är verklighetsfrämmande, högavlönade (av andras pengar) personer som gett sig själva alla tänkbara förmåner och som aldrig behöver oroa sig över hur de ska klara löner, sjukersättningar, semesterersättningar, arbetsgivaravgifter, försäkringar, hyror, telefonräkningar, material, reparationer och underhåll av maskiner etc, etc.

Men den dagen kommer snart då inga småföretagare längre anställer någon! Många har redan slutat och jobbar själva halvt ihjäl sig hellre än att ta på sig ekonomiskt och juridiskt ansvar för andra vilket knäcker dem och deras verksamhet. Allt fler anlitar bara familjemedlemmar och/eller folk på tidsbegränsade projektanställningar eller sådna som själva har enskild firma och kan fakturera och inte bli en belastning  i tider då det går  sämre för företaget.

Och hur ska vi kunna konkurrera med andra länder där man har insett att folk måste jobba mer, inte mindre?

Som tur är så har flera remissinstanser, däribland arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och fackförbunden LO, TCO och SACO, gjort tummen ner för förslaget och Jan-Peter Duker, vice vd för Svenskt Näringsliv säger till DN:

"Det är ett fullständigt onödigt förslag som vi med kraft vill förhindra."

Läs mer här.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: