• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Integrationsverkets frågor

Integrationsverket logoIntegrationsverket har gett ut ytterligare en rapport. Många rapporter blir det…  Den senaste är på 261 sidor och heter "Rasism och främlingsfientlighet i Sverige". Den kan läsas här. Hå hå ja ja. På sidan 47 i rapporten till exempel, där finns en märklig tabell som heter 5b och har rubriken:

"Medelvärde för främlingsfientlighetsindex efter månadsinkomst och kön"

Vad är ett "främlingsfientlihetsindex" och vad ska ett sådant vara bra för? I tabellen står att medelvärdet enligt detta  "främlingsfientlighetsindex" för män som tjänar 17.000-21.999 kronor i månaden är 120 och för kvinor med samma lön 86. Jaha!? Och män som tjänar över 29.500 kronor i månaden har enligt "främlingsfientlighetsindexet" ett medelvärde på 88 medan kvinnorna i samma inkomstklasser har ett medelvärde på 75. Genomsnittsvärdet i den obegripliga "främlingsfientlighetsindex" -tabellen är i alla fall: för män 112, för kvinnor 88 och för alla tillsammans 100.
                              
Behöver vi ett Integrationsverk som sysselsätter folk med sådant här? På vilket sätt bidrar den här tabellen och annat som står i den 261 sidor tjocka rapporten till att någon eller några integreras i Sverige? Det är väl bättre om Integrationsverket har massor av "fältarbetare" som jobbar konkret och på riktigt ute bland folk? Om det nu ska finnas överhuvudtaget.

Det är så otroligt mycket som skrivs och analyseras och debatteras och granskas och utreds och riktas pengar till som låter ungefär likadant som de konstiga projekten som ministrarna Orback och Sahlin godkände häromsistens. Sådant som projektet "Feminismens utbredning i vardagsrummen" eller vad det nu var det hette. Och det finns Integrationsverk och Centrum mot rasism och Diskrimineringsombudsman och Jämställdhetsombudsman och Ombudsmannaombudsman .. nej, kanske inte det, men det skulle inte förvåna om vi snart fick en Ombudsmannaombudsman också, som ska vara sammanhållande och samlande för alla ombudsmannamyndigheter som finns i Sverige.

Alltså: borde inte Integrationsverket som är "en kunskapsmyndighet som påverkar genom att utveckla och kommunicera förändrande kunskap i samspel med strategiska aktörer", börja verka för integration, som namnet antyder? Alltså på riktigt? När ska verket använda all den kunskap det enligt sig självt besitter och börja "utveckla och kommunicera i samspel med strategiska aktörer"? För "strategiska aktörer" måste väl vara alla utanför Integrationsverkets väggar: svenskar och invandrade? Det är väl ute bland dem/oss som ett interationsverks personal borde vara, inte sitta inne på sina kammare framför datorer och skriva rapporter på 261 sidor? De är ju över 100 anställda! Hur ofta är de med på sfi-undervisning, deltar vid introduktionssamtal med människor som nyligen fått uppehållstillstånd etc? Mycket av den kunskap som verket självt talar om att dess personal har saknas nämligen totalt bland dem som kommer i kontakt med f.d. asylsökande som ska "introduceras" i samhället. Vad exakt och konkret gör Integrationsverket för att förbättra/förändra detta? Hur många nyanlända finns med i Integrationsverkets referensgrupper? (På försommaren när jag pratade med en anställd så fick jag vet att de inte fanns några alls…) Hur ofta är personalen själv ute på fältet? Och då menar jag inte som gäster hos andra svenska myndigheter utan på eget initiativ och bland dem som behöver massor av konkret och praktisk information för att klara av att börja integreras i sitt nya hemland.

Dessa frågor och reflektioner blir åer aktuella efter att jag bläddrat igenom Integrationsverkets mastiga skrift "Rasism och främlingsfientlighet i Sverige". Förlåt om jag trampar dem lite på tårna som ägnat timmar, dagar, veckor, månader och kanske år åt att sammanställa den här rapporten, men jag måste vara ärlig och säga att jag ser då inte någon större mening med den och mycket snart står den förmodligen bara och samlar damm på diverse hyllor.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: