• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Be my guest 16: Nuri Kino

nuri_allvarlig_1134161832_599Under vinjetten ”Be my guest” skriver återigen journalisten, kandidaten till Stora Journalistpriset, vinnaren av Guldspaden samt dokumentärfilmaren Nuri Kino.

Jag vill börja med att säga att det finns många eldsjälar som jobbar på Migrationsverket. Anställda som gör vad de kan för att göra livet drägligare för asylsökande. Men där finns också de andra. Och de finns tyvärr inte enbart på Migrationsverket, de finns på många håll i samhället i övrigt.

Det är inte Janna Valik som måste avsättas! Det är den fruktansvärda kultur som tillåter omänsklighet. Jag säger det igen: Återinför solidaritet, inte fackets utan medmänskligheten. Läs nedan några av alla mina kontakter med anställda med Migrationsverket.

”Och de har mage att komma tillbaka efter många dar och sedan duschar de i timmar. Har de råd med att använda så mycket vatten i sina hemländer kanske?”
Sa en anställd på den nu nedlagda flyktingförläggningen Carlslund när jag avslöjade att flyktingbarn (asylsökande) tvingades in i prostitution.

”Nu är det så att det finns en lag och den gäller!”
Svarade chefen för en förläggning i Örebro när jag undrade varför en asylsökande vars rullstol inte länge fungerade inte fick en ny. Ataa Yaldiko hade fått båda sina ben bortsprängda av Saddam Husseins dödsskvadron. Det tog hans far tre månader att skjuta sin son i en trasig rullstol till Sverige. Rullstolar ligger oanvända överallt i vårt land, men Ataa fick inte en ny rullstol i Sverige.

”Vi tänkte att vaddå han gör ju ett bra jobb, alltså som vaktmästare!”
Sa chefen för den nu nedlagda flyktingförläggningen Vintergården när jag avslöjade att han kände till att vaktmästaren var pedofil. En vaktmästare som sedan tillsammans med fyra andra dömdes till fängelsestraff för att ha utnyttjat och sålt flyktingbarn.

”Vaddå? Tror inte du att våra handläggare kan höra om en tolk är kompetent eller inte?”
Skrev en chef vid Migrationsverket i Solna till mig när mina kollegor på Ekot och jag avslöjade att man på verket ett otal gånger använt sig av tolkar som inte behärskar svenska tillfredställande och som översatt viktig information felaktigt.

”Jaha, nu ska ni påstå att vi är cyniska igen och inte ägna en sekund åt hur hårt belastade vi är.”
Sägs i ett bandat telefonsamtal med en Migrationsverksanställd som svar på frågan varför Migrationsverkets handläggare avslöjat för en asylsökandes ambassad att denne befinner sig i Sverige trots att det i den asylsökandes hemland anses som högförräderi att söka asyl i ett annat land.

”Vill han ta sitt liv är det inget jag tänker ha på mitt ansvar. Det är väl hans problem.”
Säger en handläggare till mig på telefon när jag är på väg från ett besök hos en asylsökande som vid upprepade tillfällen försökt ta sitt liv. Han har skurit sig i armarna. Han har försökt hänga sig. Han har brutit sig in i medicinskåpet och förgiftat sig och ligger i respirator. Om han skickas tillbaka avslöjas en cell i ett motståndsparti i hans hemland och många av hans kamrater kan dömas till döden för att de agerat gentemot diktatorn.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: