• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Om attityder och beteende hos delar av Migrationsverkets personal

Migrationsverket logoDet var MFO som försåg Aktuellt 21 idag, den 21 december, med uppgifterna och bandinspelningen av samtalet mellan en blind asylsökande irakier och Migrationsverkets personal. Jag kan informera dem som är intresserade och hamnar här på min blogg, att det som framkom i Aktuellt endast är en mycket liten bråkdel av vad vi har sett och hört genom åren.

Jag kan också tala om att både jag själv och andra medlemmar i MFO-kommittén otaliga gånger rapporterat och berättat för ansvariga om händelser liknande den som togs upp i i Aktuellt och även sådant som varit ännu värre. Men vi har inte sett något resultat av alla rapporter, muntliga och skriftliga. Vi har inte sett en förändring till bättre, snarare till det sämre.

MFO har under ett antal år fungerat både som ombud för asylsökande och som opinionsbildare samt rapporterat om övergrepp och oacceptabelt agerande och inhyúmana attityder otaliga gånger till: Migrationsverket, Rikspolisstyrelsen, Justitiedepartementet och UD. Vi har besökt förvarsenheterna i Malmö och Märsta och rapporterat därifrån. Vi har besökt förläggningar i Säffle, Gimo, Söderhamn, Horndal, Boden och ytterligare några orter i norr och rapporterat därifrån. Och vi har rapporterat om märkliga indragningar av dagersättningar, om godtycke på många olika plan, om misstankar om att möbler och husgeråd som köps ut av MIG-personal på s.k. rekvisitioner inte alltid hamnar där de ska hamna, d.v.s. hos asylsökande. Vi har berättat om MIG-personalen som inte orkade dela ut medhavda matpaket till hungriga asylsökande som rest från Malmö till Skinnskatteberg och kom fram en fredag kväll till ett ställe där de inte kunde köpa någon mat. Personalen valde att kasta maten i skogen, det var för jobbigt att dela ut den till de asylsökande.

Detta är – jag betonar det starkt – bara en bråkdel av vad vi sett, hört och rapporterat om. Vi har fungerat som – och vi kommer att fortsätta att fungera som – en aktiv och fristående "tillsynsmyndighet".  Och här på bloggen kommer fortsättning att följa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: