• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest 17: Birgitta Elfström, Migrationsverket

Birgitta ElfströmBirgitta Elfström
Foto: Merit Wager

Under vinjetten "Gästblogg" skriver personer som inte själva bloggar men som jag tror eller vet har något att säga. Här är en blogg från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Hon och Arne Malmgren är just nu på resa i Syrien och Libanon och skickar sin text från ett internet-café i Damaskus. Läs Birgitta Elfströms och Arne Malmgrens rapporter från Israel/Palestina här. Klicka på "Publikationer" och sedan på "Rättegångsobservatörer".


Vi håller oss informerade bland annat genom din blogg. Vi borde bara njuta och koppla av på vår semester i Mellanöstern  men vi kan inte undgå att bli berörda av det som händer inom Migrationsverket. Det är rent f-dj. Ni inom MFO har bloggat och på andra sätt reagerat på mycket av det som hänt och händer men tyvärr åtgärdas inte mycket. Vi är inte förvånade…

Det är mycket som ledningen borde ha tagit itu med men som som den hellre tystar ner. Vi anser att  mottagningsenheterna har arbetsuppgifter som inte går att förena. Dels skall de jobba med lite "social verksamhet", dels med att verkställa avvisningsbeslut. Verkställigheten borde i stället genast gå över till en helt annan myndighet.

Egentligen borde hela mottagningsbiten också vara fristående från Migrationsverket!

Vad vi har kunnat erfara så har ännu inget hänt i frågan om åldersbestämningar heller. Frågan utreds och utreds. Det tas vidriga beslut när det gäller åldersbestämning. Det leder inte sällan till fasansfulla familjesplittringar.

Vi på Migrationsverket följer inte de internationella konventioner som Sverige skrivit under. Vi ber t.ex. flyktingar söka jobb i ett land som inte har ratificerat flyktingkonventionen. Vi har läst en beslutsmotivering som går ut på att landet dit den sökande avvisades har en skyldighet att ta emot honom eftersom denne bott i det landet en tid! Vi avvisar statslösa kurder till ett liv som saknar allt vad mänskliga rättigheter heter. Vi ger irakier från norr tillfälligt uppehållstillstånd och upphäver inte avvisningsbeslutet. Vi har i många beslut skrivit att verkställigheten skall ske frivilligt. Vi anser inte att vi plötsligt,  i ett senare läge, kan ändra vårt beslut till att bli mera negativit än det det var från början. Att verkställigheten för dessa skall ske frivilligt har varit välkänt länge. Det finns aldrig pengar till att vi skall få kompetenspengar så att vi kan åka till de länder som vi arbetar med. Det är därför som vi återigen besöker Libanon och Syrien på egen bekostnad.

Personalkulturen är som bortblåst. Det verkar som om ryggdunkning gäller. Men vi fortsätter att jobba med det uppdrag som vi anställts för. En sökandeombudsman behövs kanske. Det är kanske till den som vi också skall framföra frågor och få igång en diskussion om svåra internationella spörsmål. Vi anmäler oss frivilligt till att bli sökandens ombudsman. Vi tror att vi är bra på detta om det överhuvudtaget måste finnas en sådan som är anställd av verket. Vi tror inte att det räcker med en. Det behövs många.

Citera gärna men ett krav är att den här bloggen anges som källa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: