• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Den nästan blinde irakiske mannen

Tror någon att någon ur Migrationsverkets personal på plats har gjort något konkret för mannen från Irak som så illa förnedrades av två MIG-anställda?

Bandinspelningen
Min klient, Mohammed, som själv otaliga gånger förnedrats och trakasserats av handläggare på MIG, bl.a. samma handläggare som nu förnedrade den irakiske mannen, fick till slut nog och spelade in samtalet mellan irakiern och två MIG-anställda. Likadana och liknande samtal skulle kunna spelas in i tiotal, rentav hundratal varje dag av asylsökande runt om i Sverige. Kanske är det vad vi måste börja uppmana dem att göra efetrsom våra rapporter inte tas på allvar förrän uppselningar görs i media.

Massor av liknande historier
Mohammeds åldrige far vräktes och tvångsförflyttades från en förläggning till en annan för att han lät sin son sova över hos och hjälpa honom eftersom han inte talar annat än arabiska. Mohammed, som jag känt som en fantastisk ung man under 5,5 år (MIG har hanterat hans ärende felaktigt, likaså UN och det ligger nu i Europadomstolen…) hade flippat ur och blivit nästintill psykotisk när han fick besked om att hans hustru och lille son skulle föras till Ryssland och han själv skulle bli kvar i Ingenmansland i Sverige. Det klarade MIG inte av att hantera utan ringde efter Polisen. MIG:s personal brydde sig inte om att försöka tala med honom, lugna ner honom. När Polisen kom till platsen hade Mohammed i förvirrat och förtvivlat tillstånd slagit sönder viss inredning i receptionen hos MIG och även kommit åt en MIG:a som tydligen fick en blessyr. MIG:s personal slapp allt ansvar, Mohammed var skyldig…

Läs mer om detta och andra historier på MFO.s sida i något av arkiven från 2003 eller 2004. Där finns också gott om andra berättelser sedan åratal tillbaka, samtliga vidarebefordrade till MIG och tillgängliga för vem som vill på MFO-sidan. Attityderna och det oetiska förhållningssättet och beteendet mot asylsökande är väldokumenterat. Och det sträcker sig således långt tillbaka och är absolut inte några "enstaka händelser" som råkat poppa upp just nu!

MIG struntar i den blinde mannen också nu
Av den en timme långa inspelningen – det var ju bara en bråkdel som hördes i Aktuellt – framgår också att MIG-tjänstemännen "utser" Mohammed och en annan asylsökande att "hjälpa" den irakiske mannen! Att två andra asylsökande ska gå hem till mannen i hans smutsiga kyffe på ett rum ock kök utan kylskåp; att de ska orka ta ansvar för honom också,  förutom sina egna problem och, som i min klients fall: sin egen familj, är ganska övermaga av MIG att förvänta sig. Och oförskämt! Givetvis hjälper de asylsökande ofta varandra, det ingår i mångas kultur och uppfostran att dela det de har med andra och att hjälpa dem som har det svårt. Men att vara oavlönade assistenter åt MIG-folk som själva inte ens kan klara att tala normalt med en asylsökande – det är nog att gå över gränsen. Läs även artikel i Dagen.

Vill ni veta hur den blinde mannen har det nu? Ingen ursäkt från någon representant från MIG. Ingen liten omtanke om honom som är blind, sjuk och orolig nu, när alla goda svenskar firar varm och fröjdefull jul. Ingenting. Han sitter där han sitter med, just för tillfället (fredag kväll) en annan asylsökande, en irakier, som finns hos honom och hjälper honom. Frivilligt, av egen vilja. Oombedd av MIG.

Jag önskar alla MIG-tjänstemän som vet med sig att de inte betett sig medmänskligt eller ens korrekt en lika god jul som de asylsökande som de kränkt får uppleva. För de två MIG-anställda som kränkte den blinde irakiern (och som kränkt otaliga andra asylsökande tidigare men där det inte finns bandinspelningar) önskar jag att de en enda dag skulle få befinna sig i en asylsökandes – t.ex. just den mannens – kläder. Och alla professionella, engagerade och kunniga MIG-anställda (tack och lov att ni också finns!) önskar jag oförbehållsamt stryrka, mod, integritet och en riktigt

GOD JUL!

Citera gärna men ange den här bloggen som källa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: