• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverkets beslut att inrätta sökandeombudsman är orealistiskt

Migrationsverket logoMigrationsverkets ledning presenterade  i går sitt beslut om att  inrätta en "sökandeombudsman". Det ter sig som ett något panikartat påhitt, välmenat men inte särskilt smart. Man behöver ju inte tänka till mer än lite extra för att inse att de asylsökande, vars misstro mot MIG och dess anställda med fog redan är stor, knappast kommer att ha ens en gnutta tillit till en "sökandeombudsman" anställd av samma verk"!

Att skapa tillit, att få människors – särskilt utsatta människors – förtroende tar tid och kräver stor kunskap, erfarenhet och social, kulturell och juridisk kompetens. Medborgarnas flyktingombudsman med en kompetent och engagerad kommitté finns ju redan – och har funnits och rapporterat och idkat tillsyn i flera år. Vi har de asylsökandes förtroende och har kunnat föra fram deras synpunkter på ett tydligt och klart sätt till MIG under lång tid. Vi har en samlad kompetens som är social och kulturell med bl.a. en auktoriserad tolk i arabiska som har stor erfarenhet av att arbeta både för MIG och för asylsökande; vi har politisk kompetens via flera riksdagsledamöter; vi har juridisk kompetens, vi har stor praktisk occh medmänsklig kompetens via en präst i Svenska kyrkan som under många år fungerat som flyktingpräst.  Vi har också mediekompetens och förmåga att skriva raka och tydliga rapporter. Kort sagt: allt det som behövs för att idka tillsyn, komma med råd och förslag etc vilket vi också redan gjort under flera år. Men, som sagt: viktigast i sammanhanget är att vi har de asylsökandes förtroende och det kan inte köpas för pengar eller skapas på några veckor! Allra minst om man är anställd av MIG!

Det som nu blåses upp stort i media är sådant som vi fört fram och rapporterat om under lång tid och det hade nog varit bra om man både lyssnat och tagit det på allvar. Bandinspelningen i Aktuellt kom via MFO, från en av våra klienter och vi har rapporterat om mängder av andra incidenter minst lika uppseendeväckande och oacceptabla. Det är synd att det ska behöva gå via media innan man tar itu med problemen.

Två av MFO-kommittémedlemmar samtalade i går om händelserna inom MIG i Studio24, SVT24. Inslaget kan ses här. Klicka  på sändningen kl 18.15 den 22 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: