• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Första skyddade boendet för misshandlade kvinnor och barn i Saudiarabien

Saudiarabien flaggaI ett land där kvinnor inte haft (har)mycket att säga till om och där deras ord väger lätt, Saudiarabien, öppnades det första "women’s shelter" i landet i oktober 2005. Det innebär att man i Saudiarabien nu erkänner att kvinnor (och barn) blir misshandlade, sexuellt antastade och psykiskt trakasserade i sina hem, av män, och att de inte ska behöva utstå detta.

Skyddsboendet – shelter – administreras av Al-Bir Society och godkändes av prins Naif i juli, då han erkände behovet av en fristad för kvinnor ochbarn från våld i hemmen.

I Arab News berättades i juni om en kvinna, D.T., som var gift i 25 år och som misshandlades av sin make. Hon fick inte äta med honom och om hon inte lydde hans regler slog han henne brutalt. han gav henne inga pengar alls och han tvingade henne att vara tacksam för att hon fick mat och fick bo i hans hus.

D.T. gifte sig när hon var 14 år gammal och hon trodde under många år att det var nornalt att en make behandlade sin hustru på ett sådant fruktansvärt sätt. Så småningom förstod hon att det inte skulle vara så.

"Jag packade mina tillhörigheter och beslöt mig föratt resa till staden där mina föräldrar bor. Han körde mig till flygplatsen", berättade D.T. "När jag kom fram insåg jag att han inte skickat mina saker och att han inte tillät barnen att ringa mig. jag blev tvungen att återvända för mina barns skull."

D.T. blev så deprimerad att hon försökte ta sitt liv och efter den händelsen sökte hon psykiatrisk hjälp.

Det nya och hittills enda skyddsboendet (shelter ) kan ta emot upp till 150 offer för våld samtidigt. Där finns socialarbetare som ger råd och stöd och man arbetar också för att samla in data om våld i hemmen i Saudiarabien.  Det förslår inte långt, men även en droppe i havet – eller ett sandkorn i öknen – är bättre än ingenting alls. För 150 misshandllade kvinnor och barn i Saudiarabien är livet i alla fall tillfälligt lite lättare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: