• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    december 2005
    M T O T F L S
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Världens mest priviligerade minoritet

New York TimesVärldens mest priviligierade minoritet, det är vi finlandssvenskar. Det är ett faktum som vi känt till länge och som jag också nämnt ett antal gånger, men nu berättar också New York Times om oss under rubriken: "Finland makes its Swedes feel at home".

Artikelförfattaren Lizette Alvarez skriver om hur det i många länder är så att språk kan vara en het fråga och att de små står mot de stora; de maktlösa mot dem som har makt. Och hon ger några exempel på detta. Men berättar sedan om Finland med sina ca 260 000 svensktalande som man gör allt för att de ska ha det bra.

Artikeln om finlandssvenskarna och deras liv som minoritet i det goda Finland kan läsas här.

Och när jag nu ändå är inne på ämnet Finland så kan jag påminna om att Herald Tribune den 29 september 2005 skrev:

Finland ended up in first place in the World Economic Forum’s Global Competitiveness Index, which ranks 117 countries. Four other Nordic countries made the top 10.

 

It was the second consecutive year that Finland topped the list. Also for the second time, the United States, the world’s largest economy, was ranked second.

Läs hela artikeln här.

Jag har bloggat om det här tidigare, men det skadar ju inte att göra det en gång till. Och det är lika trevligt för alla finländare, finnar som finlandssvenskar, att det går så lysande för landet ekonomiskt men också på många andra plan (bl.a. för finska skolelever som ligger främst i flera ämnen bland elever i 42 undersökta länder).

"Det finska undret" är nog något som den betydligt mindre framgångsrika kusinen i väst, Sverige, borde ta efter en del…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: