• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Sverige har fått ytterligare en ny myndighet!

Knappt har det gamla året tagit slut innan det nya inleds med – gissa vad? Jo, med att staten (Göran Persson) inrättar en ny myndighet i vårt ack så myndighetsfattiga Sverige! Tur att ca 37 % av de svenskar som masade sig till valurnorna för drygt tre år sedan röstadde på socialdemokraterna så att vi fick en "envåldshärskare" som bestämmer över människornas liv och avsätter och tillsätter och utreder och inrättar helt enligt sitt eget huvud och ser till att det finns fler verk och myndigheter i förhållande till befolkningsmängden i Sveriige än förmodligen i något annat land i världen. "Myndighetssverige" är ett begrepp som får allt starkare innehåll för varje år som Den Store Ledaren fortsättter att verka.

Nu har sålunda  Den Store Ledaren begåvat oss med ytterligare en myndighet som startar sin verksamhet den 2 januari 2006. Den ska heta Verket för förvaltningsutveckling-Verva och ledstjärnan för myndigheten ska vara att "allmänheten ska få det lättare i kontakterna med staten".  Que????

Lena Jönsson En av regeringen utvald och tillsatt generaldirektör med bakgrund som statssekreterare vid försvarsdepartementet (som kanske blivit arbetslös och behöver ett nytt jobb varvid en myndilghet hastigt vispats ihop?) har hållit på med förberedelser inför det nya verkets tillblivelse i ett halvår. Redan i juni fick hon regeringens uppdrag att sätta upp en ny, förvaltningspolitisk myndighet där chefsposten samtidigt veks för henne. I DN Ekonomi säger hon den 30 december:

"Men principfrågorna var då redan utredda och regeringen hade fattat sitt beslut. Min uppgift har varit att organisera och fylla i med innehåll. Det handlar om att samla uppgifter som har skötts på flera olika ställen."

Alltså först hittar regeringen på att det ska skapas ett verk och viker chefsposten åt en bestämd person. Först därefter börjar den utvalda att samla uppgifter och "fylla med innehåll" ett verk som ingen har efterfrågat. Det känns liksom lite bakvänt, alltihop.

Och vad ska det här vara för en myndighet, vad ligger egentligen bakom alla snömosorden? Vad betyder: "Medborgarperspektivet blir viktigast men måste avvägas mot skattebetalarnas intressen" som Lena Jönsson, den till generaldirektör utnämnda, säger.  Det är ju bara ord staplade efter varandra; ord som ska låta viktiga som "medborgarperspektiv" och "skattebetalarnas intressen" .

Undringar:

 1. Är inte "medborgare" och "skattebetalare" (oftast) samma sak? Eller borde vara…
 2. Vilkas intressen är det alltså som Lena Jönsson ska företräda?
 3. Exakt vad är det som Verket för förvaltningsutveckling-Verva ska göra?
 4. För vilka "medborgare" och/eller "skattebetalare" är det här ett oundgängligt verk ?
 5. Kommer det att vara rusning till den nya myndigheten den 2 januari?
 6. På vilket sätt blir det lättare för skattebetalarna och medborgarna (tillsammans eller var för sig…) i deras kontakter med staten?
 7. På vilket sätt är det lättare för skattebetalarna och medborgarna (tillsammans eller var för sig…) att få kontakt med staten när en myndighet står emellan dem?
 8. Vad finns den här viktiga myndigheten, på vilken adress?
 9. Hur många anställda finns det /ska anställas på Verva?
 10. Vad har den här myndigheten för budget (medborgarnas och skattebetalarnas pengar)?
 11. Vad betyder det här uttalandet av Lena Jönsson i praktiken: "Styrkan är att det nu kommer att finnas ett organ med det samlade ansvaret i förvaltningsutvecklingsfrågor"?

Jag skickar en länk till den här bloggningen till… ja, jag vet inte riktigt vart eller till vem, men när jag luskat reda på det så ska jag be om svar på mina frågor och sedan redovisa svaren här.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: