• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Christian Gergils stämmer Expressen

Christian Gergils gör som Mikael Persbrandt: han stämmer tidningen Expressen. Han säger:

– Jag stämmer nu tidningen Expressen för grovt förtal, genom min advokat Nils Hillert.

Här  finns hans anmälan som ingivits till Justitiekanslern, och här  kan man läsa det brev som han skickade till Expressen och Otto Sjöberg veckan före jul och som Christian Gergils inte fått något svar på. 

Omständigheterna här är, enligt Gergils advokat, betydligt allvarligare än i det sk Persbrandt-fallet, som JK redan beslutat att åtala i. Skulle JK av något skäl inte vilja föra även Gergils talan så kommer en stämningsansökan om enskilt åtal förberetts. 

Christian Gergils säger, att han anser att det är angeläget att fler förstår hur tidningen Expressen arbetar under Otto Sjöbergs och Thorbjörn Larssons ledning. Under de senaste 17 månaderna, sedan den första pressträffen inför inspelningarna av TV4.s Farmen Skärgården, har han fått omfattande insikt i "ett elitistiskt journalistiskt förakt, som sannolikt saknar motstycke i svensk samtidshistoria".  Han anser att han, gång på gång, har utsatts för skriverier i Expressen som är nära eller över gränsen för förtals- och tryckfrihetsbrott:

– Nu har det gått för långt — och övergreppen måste få ett slut. Den tidning som så i grunden föraktar sanningssträvan och liberalismens respekt för den enskilde människan, att den är beredd att sälja lösnummer på medvetna lögner och osanningar, till djup skada för enskilda människors liv och gärning, måste ställas till svars..

Christian Gergils säger också att:

– Vad gäller brottsanklagelserna och det absurda åtal som väckts, har jag massor att säga. Jag är inte särskilt orolig för rättegången, som tills vidare är utsatt till 9 februari i Nacka Tingsrätt. 

Han har polisanmält sin motpart för falsk tillvitelse och grovt förtal och Expressens reporter, Mats Pettersson, för falsk tillvitelse och för "underlåtenhet att avvärja rättsfel", vilket man gör sig skyldig till om man "genom åtgärd /…/ framkallat fara för att annan skall bliva utan laga skäl dömd eller eljest lida avsevärt förfång" (BrB 15:9). Han är för övrigt personlig bekant till Gergils motpart och uppmanade, enligt Gergils,  henne att göra polisanmälan och söka rättsintyg (ett dygn efter den påstådda misshandeln), av ett enda skäl – nämligen att storyn skulle hålla i Expressen. 

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: