• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svenska möbler, svenskt rörmokeri

Tält i Mina
Foto: Hasan Hatrash


Lyxigast tänkbara tält för de rikaste pilgrimerna

På utsidan ser det ut som vilket tält som helst i Haj-lägret i den heliga staden Mina i Saudiarabien. På insidan är det en modern, superlyxig bostad komplett med svenska möbler och alla sanitära bekvämligheter.

Femstjärnig service får den pilgrim som hyr det här vackert ornamenterade tältet när han och hans följe anländer till Adwala Al-Iman, pilgrimernas läger.

Det är inte vanligt att se ett sådant tält sida vid sida med "vanligt folks" tält i den heliga staden Mina eller i någon annan av de heliga städerna under Haj. Men det finns företag som är övertygade om att mycket rika pilgrimer gärna betalar betydligt mer för att bo så här under Haj än de skulle betala för den lyxigast tänkbara våning på Park Avenue.

Tariq Saeed Hussein som äger och driver företaget berättar att det här luxuösa tältet konstruerades för en VIP-pilgrim som ville bo mycket bekvämt  under sin pilgrimsresa.

Inredningen, byggandet av företagets visningstält med badrum tog tre dagar.

“Det är mer som att bygga ett litet hus än att sätta upp ett tält eftersom badrummen krävde komplicerade rörläggningar", säger Khalifa Kamil, senior coordinator vid en lyx- camp nära Mina’s Al-Jisr sjukhuset.

Tältet är uppdelat i två huvudsektioner. Den första har tre magnifika sovrum, en mycket stor salong och två badrum. Den andra är mindre och har ett sovrum, ett badum och en medelstor salong. Även för de mycket rika pilgrimer som söker Tariq Saeed Husseins tjänster är detta tält ett extremt exemplar.

"Kostnaden för att tillhandahålla det här tältet är SR 800.000 ($ 213.000 eller ca SEK 1,6 miljoner) för bara fem dagar", säger Tariq Saeed Hussein. "Men priset inkluderar även femstjärnig transport och måltider."

Hussein säger att kostnaden reflekterar svårigheterna med att skapa denna oas mitt ute i den hårda öknen som omger staden Mina.

"Regeringen tar betalt av oss per kvadratmeter hyrd mark i Mina och vi bygger så att vi utnyttjar varje meter inom det område som är godkänt för oss", fortsätter Tariq Saeed Hussein. "Gästen måste bära kostnaden för att han tar plats som andra pilgrimer skulle ha kunnat bo på."

Baserat på hans erfarenhet av att arrangera Haj-resor säger Khalifa Kamil att den här typen av extravagant boende och service är nästa trend i den här industrin.

Slutfunderingar:
1. Var inte en av de stora meningarna med Haj, pilgrimsfärden, att alla skulle uppleva den lika? Svepta i endast vita, lakansliknande tygstycken, boende lika enkelt skulle ingen kunna skilja kung från tiggare, rik från fattig. Whatever happened to that great idea?

2. Undrar om de svenska företagen som utförde rörmokeriet och som levererade och satte upp möblerna hade saudiska eller svenska löner? Hade de kollektivavtal eller gick det bra ändå? Betalade de skatt i Sverige eller ingen skatt i Saudiarabien? Just thinking…

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: