• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kvinna dömd till hängning i Iran

IranEn 18 år gammal iransk kvinna som dödade en man som hon säger försökte våldta henne, har dömts till döden.

Kvinnan som kallas Nazanin hävdade i rätten att att det var i självförsvar hon hade huggit ihjäl en man i mars 2005. Nazanin, som då var 17 år gammal, hade varit ute med sin systerdotter och deras pojkvänner på en väg väster om Teheran när två män började trakassera dem och sedan försökte våldta dem eftetr att pojkvännerna sprungit sin väg.

"Jag dödade för att försvara mig själv och min systerdotter. Jag hade inte avsikten att mörda honom men jag visste inte vad jag skulle göra, ingen kom till vår hjälp," sa hon under rättegången.

I januari 2005, efter sju år av lagvrängning, frikände det iranska rättegångssystemet en kvinna som hade dödat en äldre polisman som hon anklagat för att ha försökt våldta henne på ön Kish.

EU och människorättsgrupper har pressat Iran för att få landet att sluta avrätta personer under 18 år, och FN:s generalförsamling har antagit en icke-bindande resolution som fördömer avrättning av minderåriga i Iran.

Irans ultrakonservativa domarkår har svarat på kritiken med att säga att minderåriga inte avrättas i den islamiska republiken. Den har också föreslagit en lag som ska förbjuda dödsstraff eller spöstraff för dem som var minderåriga när brotten begicks.

Enligt iransk lag kan en pojke avrättas från att han fyllt 15 år och en flivka från att hon fyllt 9 år, men själva avrättningen genomförs när den dömda/dömde har fyllt 18 år.

I iranska medier rapporteras att en handikappad man avrättades offentligt i fredags, den första avrättningen i år. Minst 81 människor avrättades i Iran förra året enligt en beräkning gjord på medierapporter och vittnesutsagor. Enligt Amnesty International avrättades minst 159 människor i Iran år 2004.

Brott som är belagda med dödsstraff i Iran är: mord, våldtäkt, väpnat rån, konvertering till annan religion, hädelse, handel med droger, upprepad sodomi , otrohet, prostitution, förräderi och spionage.

Källa:

Middle East Times

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: