• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Stenkastning under ordnade former

Pilgrimer vid JamratFoto: Khidr Al-Zahrani


Stenkastningen i Jamrat, skedde under ordnade former, meddelas från Saudiarabien. Tiotusentals pilgrimer kastade småstenar mot Jamrat Al-Aqaba, en av de tre murarna som representerar Satan.

I år visade den saudiska regeringen hur logistik och support kan spara människoliv. General Marwan Al-Sobhi, chef för Emergency Special Forces, sa att 10.000 soldater sattes in för att organisera pilgrimernas rörelser och se till att allting flöt smidigt vid Jamrat Bridhe där tre av väggarna ligger.

Ritualen genomfördes med militärisk precision, rader av poliser dirigerade massorna och strax intill fanns en hel flotta av ambulanser färdiga att hjälpa till om de behövdes. En synbart lättad hälsominister, dr Hamad Al-Manie, var nöjd med att ritualen genomfördes så perfekt:

"Tack vare Guds nåd inträffade inga olyckor , ingen skadades och ingen dödades när mer än 2 miljoner pilgrimer utförde steningen av Satan. Det var en otrollig bedrift att få allt att flyta så bra. Vi försöker alltid uppnå bästa möjliga resultat och vi kommer att fortsätta att förbättra hela arrangemanget i framtiden."

Pilgrimerna kastade frenetiskt och med förakt i sina ansikten stenar på Satan. En framvällande våg av vitklädda trooende var på plats redan mycket tidigt på morgonen. Bärande på småstenar, grus, i plastpåsar eller små tomma flaskor reciterade de i kör "Allah-o Akbar" varje gång de kastade en sten. Släktingar slog ringar kring kvinnorna och de gamla för att förhindra dem från att ramla eller bli knuffade.

Guvernören i Makkah, prins Abdul Majeed, sa att pilgrimernas vandring från Muzdalifah till Mina gick smidigt och olycksfri under morgonen. 15.000 bussat fanns på plats för att transportera pilgrimerna.

Statistikavdelningen vid ekoonomi- och planeringsministeriet räknade det totala antalet pilgrimer i år till 2.130.594. 1.557.447 av dem kom från andra länder medan 573.147 personer kom från Saudiarabien. De flesta av pilgrimerna från Saudiarabien var icker-saudier.

Efter att ha utfört dagens ritualer köade tusentals pilgrimer för att ringa hem. "Pilgrimsfärden har gått mycket bättre än jag trodde", sa Shahnwaz Ahmad, 26 år från Indien. Saveel Norani, också från Indien, prisade de förbättrrade arrangemangen vid Jarmat som gjorde det lättare för pilgrimerna att kasta sina stenar. "Allt gick planeligt, tack vare Guds nåd. Det blev inga incidenter alls vid Jarmat", sa Ibrahim Sulaiman från Syrien. "Jag klarade av steningsritualen på mindre än 15 minuter", sa en stolt Jalal Abdel Fattah från Egypten.

"Det var lätt i år", sa Suleiman Fallatah, en 26-årig saudier från Makkah medan en barberare rakade hans huvud med en rakkninv. Att raka eller klippa sitt hår mycket kort är det första steget mot avslutningen av ihram, eller den heliga hängivenheten, som de gick in i före Haj-färden började i söndags. Fallatah som har genomfört den årligen återkommande pilgrimsresan 10 gånger var på väg till Makkah för att utföra ytterligare en ritual, Tawaf Al-Ifadah, som innebär att man cirkulerar runt den heliga stenen Kaaba mitt i Stora moskén.

Pilgrimerna samlades vid Jamrat Bridge igen under onsdagen. Denna gång kastade de sten på alla tre murarna som representerar Satan.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: