• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

USA erbjöd Finland Guantanamo-fångar

s flaggaFinlands flaggaEnligt tidningen Kaleva ville USA för drygt ett år sedan att Finalnd skulle ta emot 15 fångar från lägret i Guantanamo. Det handlade om uigurer från Kina som konstaterats vara oskyldiga till terrorism. USA ville inte skicka de muslimska uigurerna till Kina eftersom man var rädd att de skulle komma att torteras eller råka ut för andra problem.

Markus Lyra vid utrikesministeriet berättar att USA tog kontakt med Finland för drygt ett år sedan men att det inte fördes några långa förhandlingar eftersom Finland har som praxis att ta emot flyktingar endast via FN:s flyktingorgan UNHCR.

Reflektion: Här var det väl knappast fråga om några vanliga flyktingar utan människor som, ofrivilligt, tvingats bli flyktongar (på grund av USA:s agerande) och nu inte kunde återvända till sitt forna hemland eftersoim det förmodligen hade varit som att förflyttas ur askan i elden. "Praxis" är ett ord, ett begrepp, som jag kommit att bli nästan allergisk emot. Det är ett ord som ständigt används också av Migrationsverket och av Utlänningsnämnden; "praxis" är bekvämt att gömma sig bakom och slippa tänka lite mer, lite djupare och lite självständigare. Det är så lätt att glömma (eller låtsas som om man inte förstår) att "praxis" faktiskt inte är en lag utan något som mycket väl, i enskilda fall, kan förbigås. Det borde kanske Finland ha gjort i det här fallet; det borde Migrationsverket och Utlänningsnämnden ha gjort i många fall.

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: