• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2006
  M T O T F L S
  « Jan   Mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Be my guest 25: Nuri Kino

nuri_allvarlig_1134161832_599 Än en gång, under vinjetten ”Be my guest”, skriver den produktiva journalisten, kandidaten till Stora Journalistpriset, vinnaren av Guldspaden, dokumentärfilmaren m.m. Nuri Kino här på denna blogg.

ASHOURAA

Är de svenska akutmottagningarna på sjukhusen beredda? Hoppas att de åtminstone har kunskap nog om islam för att ha beredskap för Ashouraa. I år kommer skadorna som svenska shiiter åsamkar sig själva med all sannolikhet bli fler och farligare.

Shiiter världen över misshandlar – torterar – sig själva för att påminna sig om sina profeters lidande. Och för att själva genom lidandet botgöras. I dag är det Ashouraa. Många shiiter kommer att behöva hjälp med alla skador de fått när de slagit sig själva med händer, påkar, kedjor och svärd. Det ryktas om att de fysiska skadorna kan bli mer omfattande i år eftersom Mohammedteckningarna föranlett extra starka känslor.

De profeter som shiiterna lider med är främst Hassan och Husein, söner till Ali ben Abi Taleb som var gift med Muhammeds dotter Fatima Alzahraa. Mohammed var alltså deras morfar. Deras fader Ali som många muslimer ser som den ende rättmätige efterträdaren till Mohammed var den fjärde kalifen sedan islams födelse.

Efter Alis död i Alkofa utsågs Husein som den nye ledare för islam. En annan kalifs son, Muawiah, ville också vara ledare och utnämnde sig själv till det. Islams första splittring. Sex månader efter mördades Hassan. Muawiah ben Abi Sufian Khalifeh blev nu stor ledare för denna nya religion som fick fäste i Damaskus.

Shiiterna sörjer bröderna Hassan och Husein varje år, den tionde dagen av månaden Muharram, den första månaden i Hejirah (1427) enligt muslimskt sett att räkna. Minnesdagen kallas Ashouraa.

Under Ashouraa samlas ungefär två miljoner shiiter i staden Karbalaa i Irak för att besöka Hassans grav. Ashouraa är en sorgens dag för shiiter, många använder vassa föremål att tortera sig själva med. De tar också järnkedjor och slår sina axlar och ryggar med. Meningen är att blod ska rinna. Det blodigaste är när de slår sig i huvudena med svärd. Det gör de i grupp. En sjunger sorgesånger och de andra gråter i rytm och slår sina huvud tills hela kroppen färgas av blod. Det sker öppet i Karbalaa i Irak,

Här i Sverige lever många shiiter. Under Ashouraa hyr de vanliga lokaler och utför samma ritualer. Många gånger har de barn och unga med för att lära dem de religiösa traditionerna. Svenska sjukhus står handfallna inför allt blod som spills denna dag.

Ashouraa infaller i år den 9 februari.

En videosnutt visas just nu på satellitsända tv-kanaler i Mellanöstern och cirkulerar på internet. den ska kunna ses på den här adressen som måste kopieras och klistras: http://www.kitabat.com/21021.wmv

Det finns tre olika versioner av vem imamen som slår sig själv är:

 1. Han är från Karbala och slår sig själv när han läser om Mohammedteckningarna, detta några dagar innan minnesdagen vilket är banbrytande.
 2. Han är från Karbala och slår sig själv eftersom han anser att islam skändas – i allmänhet av väst, och även här att han slår sig några dagar för tidigt och att han får shiiter över hela världen att göra detsamma, därav nyhetsbilderna av shiiter som slår sig själva samtidigt som de bränner danska flaggor.
 3.  Han får bilden av en mulla från Danmark blir bestört och slår sig själv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s