• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Böcker på (finlands)svenska

Massor av spännande, intressanta och lite annorlunda böcker av finlandssvenska författare finns att läsa om här, på Schildts förlags hemsida. Till exempel den här, av Marianne Backlén:

BastionernaEn ung afrikansk man hittas död vid Bastion Rosen i Lovisa. Kring utredningen av fallet bygger Marianne Backlén upp en dramatisk och mångbottnad nutidsskildring. Det är många som blir berörda av det gåtfulla dödsfallet: arkitekten Jan som hittar mannen, hans hustru Ann-Sofie, deras goda vän Ulrika Nurminen, som har barn med en indier och en jamaikan och som känner sig hemma i mångkulturella kretsar. Ulrika är bosatt i Helsingfors, men hon vistas mycket i sin gamla släkting Fannys hus i Lovisa. Hon inleder ett förhållande med en av forskarna i grannhuset, Villa Basilier, en amerikan som sysslar med rasforskning. Småningom är hon mogen för ett eget experiment i terror…

Marianne Backlén berör angelägna frågor kring rasismens många ansikten, kring fördomar och rädslor, kring alla de befästningar som människor både konkret och bildligt förskansar sig bakom.

Eller den här, av Tage Söderström:

Med segelbåt till SibirienHur kommer man från Helsingfors till det inre av Sibirien med segelbåt? Detta är den osannolika, men alldeles sanna historien om två skolpojkar som i maj 1946, sina föräldrar ovetande, skulle segla över till Stockholm för att hälsa på släktingar. Seglatsen slutade emellertid i Porkkala tre mil väster om Helsingfors som på den tiden var en sovjetisk flottbas. Därifrån fördes pojkarna som fångar först till Leningrad och sedan till straffarbete i Stalins ökända GULAG. Först efter Stalins död blev det möjligt för pojkarna att återvända från fångläger och inre förvisning.

Författaren har efter den sovjetiska fångenskapen arbetat som ingenjör i Sverige. Han är nu pensionerad och bor i Stockholm.

Beställ från Schildts, läs och njut av böcker visserligen skrivna på svenska men inte av svenskar utan av finlandssvenskar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: