• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest 27: Nuri Kino

nuri_allvarlig_1134161832_599En flitig gästbloggare, produktiv journalist, kandidat till Stora Journalistpriset, vinnare av Guldspaden, dokumentärfilmare etc, Nuri Kino, skriver här återigen under vinjetten ”Be my guest”.

Det brinner i Irak! Internationella mediabyråer rapporterar om det som kan vara början till ett inbördeskrig. Medan jag skriver detta tittar jag på den irakisk-assyriska TV-kanalen Ishtar som direktsänder från Irak. Sunni- och shiamuslimer har angripit varandras moskéer efter att shiamuslimernas viktigaste helgedom, moskén där deras profeter är begravda sprängdes i luften av två självmordsbombare.

Många av dem som intervjuas säger att det är USA och Bush som ligger bakom. ”Söndra och härska”. Jag har vänner bland reportrarna. Tidigare i dag dödades tre journalister från den konkurrerande kanalen Al-Arabiya och jag är orolig. Är mina vänner försiktiga nog? De intervjuar personer ur båda grupperingarna. De rusar från den ena stadsdelen till den andra. Lik. Gråtande mödrar. Hotfulla demonstrationer. Det är människor bakom mikrofonerna. Det är människor bakom kamerorna. De vill att vi ska se vad som händer. De vill att vi ska höra irakiernas röster. Få förstahandsinformation. De är journalister av rätt anledning.

Vi, journalister i väst, borde stanna upp en stund där vi sitter i tryggheten,och skänka en tanke till våra kollegor som befinner sig på platser där det brinner. I västmedia pratas det om början till ett inbördeskrig. I Irak har inbördeskriget pågått länge. Det dödas minst tio personer varje dag. Ett krig som också många av våra kollegor förlorat livet i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: