• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Efron & Dotter

Katja och Vera EfronKatja och Vera Efron
Foto: Merit Wager

Det här är mina vänner Vera (Efron) och Katja (& Dotter) som startat och driver bokförlaget Efron & Dotter AB.

Vera och hennes tvillingsyster Lena kom till Sverige som flyktingar från forna Sovjet, etablerade sig här och började arbeta så snart de lärt sig språket. Katja är dotter till Vera och en druktig och mycket duktig och välutbildad ung kvinna. Det är Vera som skriver böcker och Katja som översätter dem och sköter marknadsföring etc. Den 25 november 2005 bloggade jag om Vera och en av hennes böcker – "En otacksam flyktings bekännelse" här.

Häromdagen ringde Vera och Katja och berättade en hårresande historia om hur Vera (och Lena, som inte ens skrivit någon bok!) med namns nämnande utpekats på ett insinuant sätt i en rapport från Rikspolisstyrelsen och Säkerhetspolisen. Och att Polisen dessutom lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till en journalist från Svenska Dagbladet som ställt frågor kring detta.

AB Rysk Roulette Polisens intresse för författaren Vera Efron hänför sig till en av hennes böcker, "Aktiebolaget Rysk Roulette" som kom ut år 2003 och bland annat recenserades i Svenska Dagbladet den 5 januari 2004. Läs den recensionen här.

Nu ställer Katja och Vera på förlagets hemsida frågan om vad man kan skriva i en roman utan att bli listad som ett hot i Sverige, så till den grad att Rikspolisen och Säkerhetspolisen t.o.m. listar boken som en del av hotbilden i landet?! Svenska Dagbladet skriver om detta i en artikel på Kulturen den 24 februari 2006.

Yttrandefriheten ska tydligen gälla för publicering av nidbilder av profeten Mohammed men inte för Vera Efron när hon berättar hur hon upplevde sig som jagad av Skatteverket. Nu är hon uthängd (och hennes syster som alltså inte ens skrivit en bok) i en rapport som ett exempel på ett förtäckt hot mot en tjänsteman på Skatteverket!

Var är ni nu, alla ledarskribenter och andra yttrandefrihetens försvarare? Vem tar till pennan och försvarar Vera Efrons yttrandefrihet och ifrågasätter Polisens rätt att namnge henne i en rapport under rubriken: "Hot, våld, utpressning och bestickning".  Och dessutom att hänga ut hennes syster i samma rapport? Och varför kallas de "de ryska systrarna" när de är svenska medborgare sedan länge? Bland annat följande frågor vet jag att Vera vill ha svar på, och det vill jag också:

– Vem har skrivit avsnittet i rapporten där hon och hennes syster omnämns?
– Hur har författaren av rapporten kommit fram till att hennes bok skulle vara en form av hot/våld, utpressning och bestickning?
– Varför definierar en svensk myndighet i en offentlig rapport Vera och hennes syster som  ”ryska” trots att de är svenska medborgare?
– Varför nämns Lena Efron överhuvudtaget i rapporten när det är Vera som ensam skrivit "Aktiebolaget Rysk Roulette"?

Jag följer med intresse vad som händer i ärendet. Ingen är skyldig till något innan han/hon är dömd och Vera och Lena Efron är inte anklagade och än mindre dömda för något brott. Ändå pekas de alltså  ut i den här rapporten, uthängda med namn och allt. Vem/vilka är det som begår något brottsligt här, det har de rätt att få klara besked om. De är mina vänner* och jag vill också veta!

*Blir jag nu också uthängd i en rapport som finländskan för att jag känner "de ryska systrarna Efron"?


Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: