• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Brist på kvinnliga företagare

Det råder brist på kvinnliga företagare i Sverige. Idag går det tre manliga företagare på varje kvinnlig. Något ljusare är bilden när det gäller nyföretagande. Här går det knappt två män på varje kvinnlig företagare.

Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv där man bland annat summerar hur det kvinnliga företagandet utvecklats i landets län och kommuner det senaste året.

– Om fler kvinnor ska våga ta steget från anställningens trygga värld till företagarens något mer osäkra tillvaro måste dels det generella företagsklimatet bli bättre, så att fler företag startas, dels måste det bli lättare att få riskkapital, säger ekonomen och rapportförfattaren Göran Wikner, Svenskt Näringsliv.

– Kvinnor tar nämligen färre risker än sina manliga kollegor. Män och kvinnor värderar ofta utfallet av riskerna vid en företagsstart olika.

Kvinnliga entreprenörer satsar inte heller lika mycket ekonomiskt på sina företag som män, visar rapporten.

– Det beror på bland annat på att kvinnor är mer tveksamma till att låta företaget växa. Men också på att de i högre utsträckning finns inom branscher där investeringsbehovet inte är så stort som till exempel parti- och detaljhandeln, utbildning samt hälso- och sjukvård.

Vid sidan av finansieringen är ett brett kontaktnät av stor betydelse, framför allt i expansionsfasen, menar Göran Wikner.

– Här har kvinnor det sämre förspänt. Orsaken är att många verkar i branscher inom offentlig sektor som i praktiken har monopol på mycket av sin verksamhet, säger Göran Wikner. Det gör att steget blir längre för kvinnor att starta eget.

– Män däremot har ofta flera bekanta som är företagare med vilken man diskuterar för- och nackdelar och får goda råd.

Flest kvinnliga företagare har Jämtlands län med nära nio procent i åldern 25-64 år. Lägst andel, 4,5 procent, har bland annat Östergötland och Norrbottens län, enligt rapporten.

Bland landets kommuner stoltserar Arjeplog med det bästa nyföretagandet bland kvinnor. Där startas 2, 45 företag per 100 invånare. Sämre är det i Bromölla. Där är siffran 0,19 företag per 100 invånare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: