• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Föräldrautbildning

Socialminister Berrit Andnor och folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson uttalar sig på Aftonbladet Debatt den 17 mars om adoptioner under rubriken Vi har skärpt krav för att få adoptera. Detta utspel sker enligt dem själva på grund av att "internationella adoptioner debatterats de senaste veckorna. Orsaken är de tragiska omständigheterna kring Freddie vars föräldrar anklagas för att ha vanvårdat pojken till döds."

Och nu ska förändringar, skärpningar, göras så att människor som vill adoptera barn ska screenas ännu mer än tidigare (vilket redan är in på bara skinnet), så till den grad att man väl snart får svälja radioaktivt medel och isotopröntga hela kroppen inklusive hjärnan för att kunna bedömas som "lämplig" eller "icke lämplig".

Varför denna hysteri när det gäller människor som vill adoptera barn men absolut ingen som helst kontroll över vilka som föder biologiska barn? Den lille pojken Freddies öde var naturligtvis fruktansvärt och han var adopterad. Och de som adopterade honom hade redan gått igenom en massa kontroller och undersökningar (missade "kontrollanterna" varningssignaler? Vem är i så fall mest skyldig?). Men var den lille pojken Tommy, som så grymt bragtes om livet av sin styvfar och sin mamma, adopterad? Nej! Var hans mamma, som borde ha skyddat honom, godkänd som förälder enligt den mall som adoptivföräldrar godkänns? I hur många familjer far inte barn illa, biologiska sådana? Och, tyvärr, säkert också i en del adoptivfamiljer. Men rätt väg att gå för att i möjligaste mån undvika att små barn far illa kan väl knappast vara att karva ännu mer i adoptivföräldrars inre och yttre omständigheter men inte kräva något alls av alla de miljoner människor som får barn på biologisk väg?

Myndigheterna kräver numera obligatorisk föräldrautbildning för alla som vill adoptera. Hur är det till exempel med biologiska föräldrar i blandade förhållanden med helt olika kulturer? Med föräldrar som är mycket unga? Med gamla förstagångsföräldrar? Med föräldrar som har fysiska eller psykiska sjukdomar? Etc, etc.

En slutfundering: Är det myndighetsutsedda, s-märkta utbildare som både ska utreda vilka som är lämpliga att adoptera och hålla dessa obligatoriska föräldrakurser för dem (och kanske för biologiska föräldrar också)? Ska socialdemokraternas syn på uppfostran av barn bli ännu mer normgivande och genomsyra ännu mer av  våra liv än redan nu? Det luktar illa, det luktar gammal tysk modell från den tiden då staten skulle bestämma vilka som fick skaffa barn och hur barnen skulle uppfostras till goda tyskar.

Läs mer om adoption här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: