• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Be my guest 30: Nuri Kino

nuri_allvarlig_1134161832_599En flitig gästbloggare, produktiv journalist, kandidat till Stora Journalistpriset, vinnare av Guldspaden, dokumentärfilmare etc, Nuri Kino, skriver här återigen under vinjetten ”Be my guest”.

Det tjatas i så gott som varje större forum om att Migrationsverket bör läggas ned. Tillåt mig skratta! Vilken myndighet ska man i så fall inte lägga ned? Försäkringskassan? AMS? Integrationsverket? Polismyndigheten?

Det är inte fel på systemet, på myndigheterna, det handlar inte om strukturer. Det är fel på fundamentet. När konflikträdsla och feghet får råda blir elakhet en norm. Sätt stopp för det nu! Börja med er själva, med oss själva.

Dessutom: Sköt ditt och bry dig inte om andras är mottot i Sverige. Men det har inte alltid varit så. Den moderna svenska infrastrukturen är byggd på solidaritet, någonstans gick det dock snett och började kallas folkhem. I det fanns i sin tur en trygghet, myndigheter skulle ta hand om oss medborgare. När dessa slutade göra det så började vi irra omkring. Inte nog med det så blev vi apatiska och egoistiska. Förlåt, det heter att vi individualiserades. Personlig utveckling och sånt tjafs. Vad hände med att vi inte accepterar orättvisor, att vi vägrar se Sverige ätas upp inifrån, att korruption har blivit mer regel än undantag. Att vi enades står mot…

Jag vill härmed tacka de franska studenterna som ger mig hoppet tillbaka. Svenska studenter, se och lär:

”Tidigare under dagen demonstrerade 23 000 franska studenter mot en ny lag om ungdomskontrakt. De nya lagen tillåter arbetsgivarna att utan motivering säga upp en nyanställd under de två första åren. Demonstrationerna och skolstrejkerna mot den nya anställningsformen CPE påverkar flertalet av landets 84 universitet, och visar att ungdomarna är allvarligt oroade över den nuvarande prekära arbetssituationen, och inte bara bristen på jobb”, skriver TT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: