• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Friskolor

Stina Dahlén Malmhake på Svenskt Näringsliv skriver här om friskolor och de känslor de väcker. På sidan ligger också "Fakta om friskolor" och "Myter om friskolor" som pdf-filer för den som är intresserad.

Det är otroligt att någon kan påstå att friskolor – i den form som de nu finns i Sverige – "ökar segregationen" eller "tar ut övervinster"! Vem som helst kan placera sitt barn i en friskola och väldigt många föräldrar med icke-svensk bakgrund väljer att göra det. Speciellt för dem är den här valfriheten mycket viktig; det är ju egentligen det enda sättet för deras barn att komma bort från stökiga skolor och/eller skolor där det inte går många svenskar och barnen därför riskerar att inte lära sig svenska ordentligt – en grundförutsättning för att man ska kunna studera vidare och komma in i arbetslivet. Och det där med "övervinster": kan man ta ut "övervinster" i en friskola så kan man göra det i en kommunal skola också – ersättningen är ju densamma till båda skoltyperna!

Jag har själv stora erfarenheter av privatskolor. Alltså inte friskolor utan regelrätta privatskooolor – det är skillnad! – skolor där föräldrarna betalar relativt höga terminsavgifter. Jag har ingenting emot privatskolor heller, de skolor jag har erfarenhet av hade en bra blandning av elever: låginkomsttagarföräldrar som försakade en hel del och prioriterade barnens skolgång och tyckte att de kunde betala terminsavgifter till en skola lika väl som de betalat rätt mycket varje månad för dagis; barn till medelinkomsttagare och barn till föräldrar som hade det mycket bra ställt. Alltså: en sammansättning av elever som inte nämnvärt skiljde sig från den som fanns på de flesta "vanliga", kommunala skolor!

Hur som helst: ingen ska komma och, på fullt allvar, påstå att "friskolor" är detsamma som "privatskolor"! Friskolornas ekonomiska förutsättningar är desamma som de kommunala skolornas. Inga avgifter får tas ut. Kanske är friskolorna mer effektiva och stämningen sådan att förstörelsen är mindre och lärarna stannar på sina jobb för att de trivs? Det får givetvis positiva ekonomiska konsekvenser och det är bara att gratulera friskolorna för detta och hoppas och önska att kommunala skolor lär och tar efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: