• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2006
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Saudiska kvinnor visar konst i Bahrain

Prinsessan NoufFoto: EPA

Den saudiska prinsessan Nouf bint Bandar Al-Saud vid en presskonferens i Manama, Bahrain

Den saudiska prinsessan Nouf bint Bandar Al-Saud berättade vid en presskonferens i onsdags om sin förhoppning att den konstutställning med konst av saudiska kvinnor som hon är beskyddare för, ska bli en början när det gäller att göra konst av kvinnor från Gulfstaterna världskänd.

"Min dröm är att konstföremål från Gulfstaterna kan ställas ut på museer ooch privata gallerier över hela världen", sa prinsessan Nouf.

Prinsessan Nouf befinner sig i Bahrain för att göra PR för en fem dagar lång konstutställning som öppnar den 2 april. Hon tillade att saudiska kvinnor har börjat spela en mer aktiv roll på alla samhällsområden och det reflekteras av deras bidrag till konsten.

"Konst spelar inte en lika stor roll i folks liv här som poesi och skrivande. Konst är ett relativt nytt fenomen i Gulfländerna. Vi hoppas att förändra det allteftersom fler och fler människor börjar intressera sig för den här kulturella formen av samhällsreflektion."

Prinsessan Nouf, som är chef för Riyadh-baserade Lahd Gallery of Fine Arts som öppnade i december 2005, påpekade att hon funnit att det faktum att hon är kvinna har gjort det lättare för andra saudiska kvinnor att ta kontakt med henne för att få hjälp att visa upp sina verk.

Den fem dagar långa utställningen "Eye on Jeddah" omfattar fler än 50 konstföremål gjorda av saudiska artister från Jeddah och den östra provinsen.

"Vi har en blandning av kända och okända namn på galleriet, vi vill uppmuntra konsten och visa upp också dem som är mindre kända", sa prinsessan.

 

Prinsessan Nouf sa att hon var mycket glad över att Bahrains vice sekreterare för Kultur och Nationellt Kulturarv,  Sheikha Mai bint Mohammed Al-Khalifa, som har varit en drivande kraft för att den här utställningen har kunnat komma till stånd.

Prinsessan Nouf — som har studerat genetik vid Kings College i London och nu arbetar som läkare — är själv konstnär.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: