• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2006
  M T O T F L S
  « Mar   Maj »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Om filmen om Vickys Livs

Min film Vickys Livs (se den här: del 1, del 2, del 3) visades första gången den 9 april på TV8. Den visas i repris den 16 april (Påskdagen) kl 23.00 och den 17 april (Annandag påsk) kl 18.00, samt den 31 maj kl 18.00. På TV8:s hemsida står det:

Vickys livs är en film om hur företagande kan kombineras med socialt arbete. Hur vanligt är det att företagare tar över ansvar från samhället och varför berättar de inte om sin sociala insats?

– Många människor mår säkert bättre av att kunna gå till Vickys livs, handla lite och slänga lite käft än de gjort annars. Kanske är det rentav hälsoförebyggande och en samhällsekonomisk besparing att det finns småbutiker som Vickys, säger filmens upphovsman Merit Wager.

Vickys Livs är en historia om människor, vänskap och om hur utomordentligt speciell en helt vanlig vardag egentligen är. Det är en historia om hur världen fungerar. Hur vi behöver varandra och hur till synes irrationella strävanden faktiskt kan vara fullständigt logiska.

”Arne med munspelet” hjälper till med tomaterna och ”mannen med tomburkarna” måste samla ihop 18.000 stycken för att han ska tävla i slalom. ”Urrke” från bandet Maryslim, nyligen hemkommen från turné i Italien, köper några folköl och ”skrattande tanten” sjunger en liten sång. Riktiga människor på Södermalm invid Nytorget.

Vickys Livs är också historien om hur avigt arbetslivet kan vara för dem som inte stämmer in i normen. Regelverket är inte anpassat för dem som jobbar i enmans- och fåmansföretag. Långa dagar och ekonomisk osäkerhet är själsligt påfrestande. Ändå är friheten så mycket värd. Att arbeta på Vickys Livs innebär att man tar sig tid att hjälpa Arne att leta efter munspelet. Att man pratar en stund med en något övermogen slalomdebutant. Att man kommer upp med lingon till damen som har svårt att gå och att man faktiskt kan smaka på livet precis där man är.

I den efterföljande paneldiskussionen deltar filmens upphovsman Merit Wager, socialantropologen Ilkka Mäkinen och egenföretagaren Johan Hedin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s