• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2006
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om kulturkrockar när finska och svenska företag slås ihop

Sveriges flaggaFinlands flaggaUnder rubriken "Mesiga svenskar och tuffa finländare" skriver Mia Sundell i tidningen Dagen. Artikeln börjar så här:

Svenska chefer upplever sin egen ledarstil som demokratisk men också som konflikträdd och mjäkig. De svaren gav 1 000 svenska chefer om sin syn på sitt ledarskap som kom fram i en stor undersökning gjord av bland annat Kompetensgalan.

Det mesta som står i den artikeln om skillnader mellan svenskar och finländare stämmer väl, inte bara vad gäller folk på chefspositioner utan generellt. Det märker jag själv som finländare i själ, hjärta, märg och ben – ständigt och jämt.

Det skadar inte vare sig för svenskar eller finländare att lära sig mer om kulturella skillnader mellan våra två folk – kunskap och förståelse är makt och det kan vara bra att känna till de stora skillnaderna i synsätt och approach till livet som råder mellan svenskar och finländare eftersom våra länder är grannländer och vi har så mycket med varandra att göra. Här finns en ganska talande och tydlig lista över kulturella skillnader mellan svenskt och finskt.
Mötet
Läs boken av Svenolof Karlsson och Anita Ekwall, den är både lärorik och rolig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: