• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2006
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Gör inte det misstaget!

Finska skolan kan få svensk hjälp är rubriken på en artikel av Lena Skogbergs  i Hufvudstadsbladet idag. Hjäääälp! Det är min första reflexmässiga och instinktiva reaktion på den rubriken.

Naturligtvis är det en sverigesvensk expert som föreslår detta, i en utredning som lämnats till den svenska regeringen. Det är Erland Ringborg som, i egenskap av svenska regeringens "särskilde utredare" föreslår: "Placera en rikssvensk expert i finländska Utbildningsstyrelsen".

Bästa finländare, släpp inte in några rikssvenska "experter" i er Utbildningsstyrelse! För då börjar det kanske gå åt skogen med skolan i Finland också, på samma sätt som det gjort i Sverige. Det är ni, i Finland, som är "experter", det är det finländska skolsystemet som svenska s.k. experter borde komma och studera och lära sig något av. I Sverige har det brakat samman för länge sedan och var nionde elev (om jag minns rätt) går t.ex. ut grundskolan här utan att kunna läsa och skriva! Länka inte heller till svenska länkar om ni inte mycket noga granskat och utvärderat materialet på de sidor de leder till!

Vad ni gör: släpp inte in svenskarna i ert utbildningsväsende, jag ber er!

På Utbildningsstyrelsen applåderar, enligt Hufvudstadsbladet, generaldirektör Kirsi Lindroos förslaget:

"Vi har haft flera möten tillsammans med Ringborg och funderat på hur vi kan få upp intresset för Sverige och svenskan i de finska skolorna. Nu är det bara svenska kommuner som samarbetar med Sverige och vi borde också få finska skolor intresserade."

Hyvä Kirsi Lindroos, mieti vielä kerran, ja mieti tarkkaa, mitä olet tekemässä! Ja katso miten koulu toimii (eli: ei toimi) Ruotsissa…

Källa:

HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: