• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Inte bara mytoman utan också megaloman?

Kan någon äntligen ta bort den här mannen från den post han nu sitter på, där han kan handskas ovarsamt både med sanning och med andras pengar?

Att statsminister Göran Perssons stassekreterare Lars Danielsson vajat som ett rö för vinden i tsunamiförhör, det vet alla. Men fortfarande vet ingen vad som är sant och vad som inte är sant om hur han agerade och betedde sig, vem han ringde till och inte ringde till den där hemska Annadagen 2004; om han var på jobbet eller inte etc, etc. Undrar om han ens vet det själv längre, så mycket som han trasslat in sig och påstått än det ena, än det andra. Man kan bara inte ha en person på en så ansvarsfull och viktig post, som inte vet vad som är sant och inte; som inte kan redogöra för enkla förlopp och minnas/veta var han var och när; vem han talade med och vad han sa. Så är det bara. Lars Danielssons beteende liknar en mytomans, och mytomani är en sjukdom.

Så här skriver bl.a. PBU om mytomani:
Mytoman är en person som inte kan motstå impulsen att ljuga och som i vissa fall bygger upp sitt liv på lögner. Det kan ta en tid innan man begriper det, men förr eller senare brukar den som ständigt ljuger trassla in sig i sina egna lögner. Vem som helst kan inte bli mytoman. En person som inte känner behov att överdriva, som tycker ärlighet är viktigt och som får dåligt samvete av lögner blir nog knappast mytoman.

Inte nog med att Danielsson verkar ha tendenser till mytomani, han verkar också lida av megalomani. För vad annars handlar det om när han tar regeringsplanet (avsett för kungen och statsministern) t/r till Bryssel för nära 100.000 kronor i stället för att resa som vanligt folk med reguljärflyg för några tusen kronor? Hur rimmar det med socialdemokratiska ideal och Alla ska med-slogans etc att en socialdemokrat som Danielsson vräker sig i privatplan och med VIP-service på flygplatsen á 5.000 kronor? Detta för att han anser sig för viktig för att beblanda sig med vanligt folk på reguljärt flyg och för att han anser sig för fin för att orka masa sig ut genom terminalen samma väg som alla andra.

Det är riktigt obehagligt med en statligt anställd, skatteavlönad person som beter sig här, så fjärran från det som var socialdemokratins grundtankar på t.ex. Tage Erlanders tid: allas lika värde, solidaritet, vara aktsam med allmänna medel etc. Aina Erlander hade dött av skam om Tage hade vältrat sig som den värsta näringslivsdirektör i ett  multinationellt och framgångsrikt företag, och han var ändå statsminister!

Om jag hade varit borta från Sverige i tio år och kom tillbaka och fick höra om Danielsson så skulle jag förmodligen –  lite fördomsfullt  – tro att han var ett "hööögerspöke" som fläskade på och ansåg sig stå över alla andra. Och som tog sig friheten att använda skattemedel pengar för att bjäfsa upp sig själv. Men i dagens läge är det s-människor som har blivit så maktfullkomliga att de anser att de kan bete sig precis hur som helst – och det kan de också, så länge folket är så korkat att de fortsätter att rösta på dem!

Megalomani enligt Wikipedia:

Storhetsvansinne, i psykiatrin uttryck för ett sinnestillstånd där en person har en starkt överdriven uppfattning, och ofta helt falsk bild, om sig själv och sin roll. Ett känt men schablonartat exempel är den patient på en psykiatrisk vårdinrättning, vilken tror sig vara kejsar Napoleon.

 

Om statssekreterare Lars Danielssons megalomaniska beteende kan läsas i Aftonbladet 6 maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: