• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Mamadou igen

25 år gammal. Nio, tio år borta från sitt hemland. Fyra år som asylsökande i Sverige. Två år inlåst på Migrationsverkets förvar (á ca 3.500 bortslösade skattekronor per dag = ca 2,5 miljoner kronor!), utan att han gjort något kriminellt, utan att det fanns faktisk anledning att hålla honom frihetsberövad så länge. Till slut fördes ärendet till Regeringsrätten, som ansåg det oskäligt att hålla en oskyldig människa inlåst på det sättet, så länge.

Och nu: beslut om avvisning – igen! Detta trots att den tillfälliga asyllagen skulle ta hänsyn till verkställighetshinder och det land han ska avvisas till vägrar ta emot honom (Polisen har försökt, se nedan…). Ingen brydde sig ens om att meddela Mamadou att han fått ett nytt avvisningsbeslut redan i januari, utan han fick veta det när han för någon vecka sedan gick till MIG för att få sitt LMA-kort (en sorts id-kort som asylsökande får)! Men då satte maskineriet igång igen: nu måste han infinna sig två gånger i veckan hos Polisen och dessutom drar MIG ner hans redan låga dagersättning på 61 kr/dag till 19 kr/dag! Och han får inte arbeta… Vem klarar sig på 19 kr/dag i Sverige? Vem kan äta, skaffa kläder och skor, betala hyra när man har 570 kronor i månaden?

Historien om hur Mamadou fraktades, likt ett kolli, fram och tillbaka på "avvisningsresor" på vinst och förtlust (vinst för tjänstemännen som fick traktamenten och fick bo på fina hotell, förlust för staten=skattebetalarna) – man visste att chansen att ett land tar emot en person som saknar id-handlingar var minimal. Läs mer om Sveriges dyraste resebyrå under Asyl&Migration i högerspalten (scrolla neråt) och specifikt om turerna kring och irrfärderna med Mamadou här, här, här, här, här och här.

Vid citat: ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: